Slovenskí vojaci v Afganistane obľubujú vianočné rozprávky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak afganistan
Foto: ilustračné, SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 23. decembra (WEBNOVINY) – Predovšetkým zdravie a pokojné prežitie sviatkov, aj keď na zahraničných misiách, zaželal v pondelok minister obrany Martin Glváč a náčelník generálneho štábu Milan Maxim cez skype slovenským vojakom v zahraničných misiách.

Maxim zároveň požiadal ministra o výnimku na prípitok pre vojakov cez sviatky a ten sľúbil, že tejto požiadavke vyhovie.

Sviatky v Afganistane strávia desiatky Slovákov

Sviatky v Afganistane strávi 36 slovenských vojakov, ktorí tam odišli približne pred mesiacom. Väčšia skupina z nich, 21 vojakov, strávi Vianoce s českými kolegami, ktorí ich pozvali na večeru. Sviatočnú atmosféru na misii im pripomína vianočný stromček, ktorý si vyzdobili. Súčasný veliteľ Pavol Švelka konštatoval, že on si urobil Vianoce s rodinou týždeň pred odchodom na misiu.

Toto nie sú jeho prvé sviatky mimo domova a zdôraznil, že sú jednoducho vojaci a majú svoje povinnosť. Od nového roka budú vojaci v Afganistane pôsobiť v rámci novej misie Resolute support a Milan Maxim im preto zaželal, aby do nového roka vykročili dobrou nohou. Národná rada schválila mandát pre 66 vojakov. Ich počet sa preto bude v Afganistane postupne dopĺňať. Nepôjde už o bojovú misiu, ale slovenskí vojaci budú v Afganistane pôsobiť predovšetkým ako školitelia.

V Bosne a Hercegovine vojaci tráviť Vianoce na štyroch miestach

V Bosne a Hercegovine v misii ALTHEA budú slovenskí vojaci tráviť Vianoce na štyroch miestach. Spolu ich tam bude cez Vianoce 27. Budú mať typické vianočné slovenské jedlá – kapustnicu, ryby, zemiakový šalát. Suroviny na ne im doviezli zo Slovenska. Ich veliteľ Ladislav Kisel uviedol, že cez sviatky budú sledovať aj slovenské televízne programy a tešia sa na rozprávky. Ako vianočný darček dostali od ministerstva nové tlačiarne a televízory.

Najväčšia súčasná slovenská vojenská misia je na Cypre. V misii UNFICYP, kde pôsobí 157 vojakov, počas sviatkov zostane 110 z nich. Na Cypre majú teraz podľa ich veliteľa Jaroslava Bitalu skôr jesenné počasie – daždivo a okolo 10 stupňov. Na Vianoce budú mať vojaci tradičnú kapustnicu, ale aj šošovicovú polievku. Nebude chýbať šalát a ryba. Nebude to ale kapor, toho nezohnali. Ženy, ktoré slúžia na tejto misii už napiekli medovníky, nachystané sú koláče a šuhajdy.

Na Golanských výšinách v rámci misie UNTSO bude sviatky tráviť sám Jozef Kasl. Ako povedal, bude v službe na Vianoce aj na Nový rok a až v januári pôjde domov. Tiež to nie je prvýkrát čo je takto na misii cez sviatky. Verí, že sa s rodinou sa spojí cez skype.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin GlváčMilan Maxim