Slovákov najviac trápi nezamestnanosť, hovorí prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 25. decembra (WEBNOVINY) – Najzávažnejšie problémy obyvateľov Slovenska sú aj v roku 2014 nezamestnanosť (71 percent) a neuspokojivá životná úroveň a nedostatočné sociálne istoty (58 percent). Za nimi nasledujú problémy: korupcie, klientelizmu a netransparentnosti (28 percent), zdravotníctva (28 percent) a ekonomickej politiky (16 percent), vyplýva to z výskumu názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky, ktorý uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO) od 7. do 14. októbra a od 4. do 12. novembra.

Zber údajov pre IVO zabezpečila agentúra FOCUS prostredníctvom vyškolených anketárov na reprezentatívnej vzorke 1 031 (v októbri) a 1 064 (v novembri) obyvateľov SR vo veku od 18 rokov. Pri analýze boli použité aj dáta z výskumu ISSP Slovensko 2014 (október 2014) a z predchádzajúcich výskumov IVO. Výsledky z prieskumu zverejnil IVO na pondelňajšej tlačovej besede.

Postavenie Rómov považujú Slováci za problém

Medzi desať najzávažnejších spoločenských problémov respondenti prieskumu ďalej zaradili: postavenie Rómov a ich spolužitie s ostatnými obyvateľmi (12 percent); problém kriminality, organizovaného zločinu a neefektívnej práce polície (12 percent); kvalitu demokracie, spôsob vládnutia, politickú kultúru (9 percent); školstvo a vzdelávanie (9 percent); stav súdnictva, vymožiteľnosť práva, rovnosť pred zákonom (8 percent).

Na 11. priečke sa s tromi percentami umiestnila zahraničná politika, z nej najmä rusko-ukrajinský konflikt a otázka sankcií voči Rusku. Na 12. mieste skončila taktiež s tromi percentami problematika bývania a najmä jeho nedostupnosti pre mladých ľudí. Problémy byrokracie a verejnej správy ako aj dopravy získali zhodne po 2 percentá.

Ako konštatuje v správe k výsledkom výskumu IVO, „oproti koncu roka 2013 sa v očiach občanov nezmenila naliehavosť väčšiny z uvedených problémov. Mierne sa zvýšila iba pálčivosť problému životnej úrovne a sociálnych istôt (z 55 percent na 58 percent) a mierne klesla pálčivosť problému korupcie, klientelizmu a netransparentnosti (z 32 percent na 28 percent )“. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím respondenti častejšie hovoria o tom, že nezamestnanosť sa stala aj problémom absolventov a že pre málo práce sú ľudia zo Slovenska nútení odchádzať do zahraničia. Problematiku zdravotníctva respondenti často spájajú s finančnou nedostupnosťou liekov a zdravotníckych služieb.

Ľuďom s vyšším vzdelaním prekáža korupcia

Ľudia s vyšším vzdelaním sú podľa výskumu IVO citlivejší na problémy korupcie a klientelizmu, súdnictva a vymožiteľnosti práva, ako aj na problém ekonomickej politiky. Občania s nižším vzdelaním zase pripisujú zvýšenú váhu otázkam životnej úrovne a sociálnych istôt.

Prejavujú sa aj tradičné rodové rozdiely. Muži citlivejšie reagujú na otázky korupcie a klientelizmu, ekonomickej politiky, kvality demokracie a spôsobu vládnutia, fungovania súdnictva a vymožiteľnosti práva a sú kritickejší k Rómom. Podľa žien majú väčšiu váhu problémy nezamestnanosti, životnej úrovne a sociálnych istôt, ako aj stavu zdravotníctva a školstva. Tradične viac citliví sú na životnú úroveň a sociálne zabezpečenie a problémy zdravotníckej starostlivosti starší ľudia.

Výrazné rozdiely boli pri voličoch politických strán

Výrazné rozdiely zaznamenal prieskum podľa respondentov – voličov politických strán. Prívrženci Smeru-SD sa od priemeru celej populácie odlišujú najmä tým, že ich väčšmi trápi nezamestnanosť, životná úroveň a sociálne istoty, kriminalita, organizovaný zločin a neefektívna práca polície. Zriedkavejšie uvádzajú problém korupcie a klientelizmu, ako aj problémy politiky a demokracie.

Prívrženci opozičných strán sa v dôraze na jednotlivé problémy značne rozchádzajú, upozorňuje IVO. „Prívrženci Siete pripisujú zvýšenú váhu problémom školstva a vzdelávania, ako aj problému súdnictva, vymožiteľnosti práva a rovnosti pred zákonom. Prívrženci KDH pripisujú mierne zvýšenú váhu problémom životnej úrovne a sociálnych istôt, korupcie a klientelizmu, fungovania zdravotníctva, problémom spolužitia s Rómami. Prívrženci Mosta-Híd sa od priemeru odlišujú najmä zvýšeným dôrazom na životnú úroveň a sociálne istoty, ako aj znepokojením z kvality demokracie a politickej kultúry. Prívrženci OĽaNO reagujú mimoriadne citlivo na problém nezamestnanosti; korupcie a klientelizmu, kriminality, ako aj kvality demokracie a politickej kultúry,“ uvádza sa v správe o výsledkoch výskumu.

IVO dodáva, že za pozornosť stojí aj rozsiahla skupina nevoličov, ktorá sa od priemeru populácie odlišuje väčším dôrazom na problém životnej úrovne a sociálnych istôt, korupcie a klientelizmu, ako aj školstva a vzdelávania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať