Ministerstvo školstva začne preplácať učebnice na jazyky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ucitelka
Foto: special-ism.com

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo školstva začne školám preplácať učebnice na jazyky od budúceho školského roka. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, model preplácania chcú vyskúšať na učebniciach anglického jazyka.

Pri preplácaní učebníc sa určí istá suma na žiaka

Ako vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová, ministerstvo určí pri preplácaní učebníc istú sumu na žiaka. Ak budú školy chcieť kúpiť drahšie učebnice, budú si musieť finančný rozdiel medzi ponúkanou dotáciou od ministerstva a sumou učebnice doplatiť.

Rezort školstva pritom anglické učebnice neschvaľuje, ale dáva na ne iba odporúčaciu doložku. Zámerom ministerstva je, aby vedelo preplácať plnú sumu najlacnejších učebníc. To, či sa to rezortu podarí, bude závisieť aj od vysúťažených cien učebníc.

Súčasný minister Juraj Draxler zmenu víta

To, že ministerstvo školstva bude môcť dať základným a stredným školám príspevok na nákup učebníc, vyplýva z pozmeňujúceho návrhu k novele školského zákona od poslanca NR SR za Smer-SD Ľubomíra Petráka. Parlament zákon aj Petrákov návrh schválil a prezident novelu podpísal. Školský zákon pritom nadobúda účinnosť 1. januára 2015. Súčasný minister Juraj Draxler sa ešte ako štátny tajomník rezortu pri prerokúvaní návrhu na školskom výbore vyjadril, že zmenu vítajú.

„Snahou je takto prispievať najmä na učebnice, ktorých je nedostatok, ktoré chýbajú. Pri tomto návrhu ide predovšetkým o to, aby sme do budúcna neboli konfrontovaní s tým stavom, že školy akoby nútia rodičov, aby kupovali najmä jazykové učebnice z vlastných prostriedkov,“ dodal Draxler ešte v októbri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj Draxler
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR