Slovákov potrápi silný vietor, na cestách hrozia záveje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vietor sneh mraz
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. decembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku sa do konca kalendárneho roka poriadne ochladí. Studený, pôvodom Arktický vzduch prenikne do strednej Európy začiatkom budúceho týždňa. Nočná teplota na Silvestra klesne na -18 až -13 stupňov Celzia a počas dňa teplomer neukáže plusové hodnoty.

V sobotu vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi, ktorá platí najmä pre okresy Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja od 20:00 hodiny.

Zaveje
Foto: Shmu.sk

Cez deň sa bude v studenom vzduchu nad Slovenskom nachádzať nevýrazné tlakové pole. Bude slnečno. Vo východnej polovici a k večeru aj na juhozápade bude miestami až oblačno.

Ojedinele hrozia aj snehové prehánky alebo občasné sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na -6 až jeden stupeň Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo -11 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý, na východe severný, večer na juhozápade juhovýchodný vietor rýchlosťou päť až 25 kilometrov za hodinu.

Počasie
Foto: shmu.sk

V nedeľu bude platiť výstraha prvého aj druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý udrie takmer na celom území Slovenska. Výstraha prvého stupňa bude platiť pre okresy Bratislavského, Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho, Trnavského a Prešovského kraja od 15:00 hodiny, resp. od 17:00 hodiny.

Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom bude platiť najmä pre okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja od 17:00 hodiny až do pondelka do 12:00 hodiny.

Platiť bude takisto výstraha prvého stupňa pred snehovými závejmi a jazykmi, a to najmä na západe Slovenska až do polnoci.

Zaveje
Foto: Shmu.sk

V nedeľu sa teda z alpskej oblasti nad Jadran presunie tlaková níž, ktorá čiastočne ovplyvní aj počasie na Slovensku. Počasie sa veľmi nezmení a aj teploty budú podobné ako predošlý deň.

V noci teplomer ukáže -2 až -7, na severe miestami okolo -9 stupňov Celzia. Počas dňa teplota dosiahne -3 až +2, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo -5 stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Posledný pondelok v roku 2014 prenikne do strednej Európy studený, pôvodom Arktický vzduch. Očakáva sa miestami slabé sneženie. Naďalej bude platiť výstraha prvého a druhého stupňa pred silným vetrom.

V noci bude -5 až -10, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši aj okolo -10 až -15 stupňov Celzia. Denná teplota dosiahne -7 až -1 stupeň Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav