Pred rokom zabili afganskí teroristi slovenských vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Samovražedný útočník zabil dvoch slovenských vojak
Auto naložené výbušninami explodovalo, keď okolo neho prechádzal medzinárodný vojenský konvoj. Zomreli traja vojaci. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. decembra (WEBNOVINY) – Pred rokom sa obeťami teroristického útoku v Afganistane stali dvaja slovenskí vojaci – Edmund Makovník a Patrik Fraštia.

Príslušníci elitného 5. pluku špeciálneho určenia a americký vojak prišli o život pri samovražednom útoku na vojenský konvoj mimo základne spojeneckých síl.

Obrazom: Samovražedný útočník zabil dvoch Slovákov v Afganistane

Civilné vozidlo explodovalo v husto zastavanej časti Kábulu vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Edmund Makovník bol in memoriam povýšený do hodnosti kapitána. Patrika Fraštiu povýšili in memoriam do hodnosti rotmajstra.

Ešte 9. júla 2013 zomrel v afganskom Kandaháre Daniel Kavuliak, ktorý bol prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane. Ten bol in memoriam povýšený do hodnosti rotný. Na slovenských vojakov, ktorí mali práve výcvik na základni, strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre príslušník Afganskej národnej armády Lambar Chán.

Obrazom: Rozlúčka so slovenským vojakom, ktorého zabil terorista v Afganistane

Hnutie Taliban neskôr potvrdilo, že strelec bol naň napojený. V súvislosti s plnením úloh v zahraničných misiách od roku 1993 zomrelo 57 slovenských vojakov. Najtragickejší bol návrat vojakov z misie v Kosove, keď pri páde lietadla Antonov An-24, zahynulo 19. januára 2006 spolu 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany.

Lambar chan afganistan vojak kavuliak
Foto: Archive.org

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Kavuliak