Kaliňák kúpi policajtom pištole, nákup bude transparentný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zbraň, pištol, náboje
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 28. decembra (WEBNOVINY) – Otázka, či bude rezort vnútra obstarávať pištole vlastnou súťažou, alebo sa pridá k ministerstvu obrany, je momentálne otvorená. „Je to pokušenie,“ priznáva minister vnútra Robert Kaliňák.

Ministerstvo obrany kupuje ručné zbrane pre novú jednotku od Českej zbrojovky Uherský Brod priamo na základe slovensko-českej dohody, ktorú ministri obrany podpísali v lete. Česká zbrojovka vtedy otvárala závod v Novákoch. Polícia potrebuje prezbrojiť, plán je kúpiť viac ako 20-tisíc pištolí.

Nákup bude transparentný

Bežná cena pištole, o ktorú má rezort vnútra záujem, vychádza podľa Kaliňáka okolo 500 eur. „Ak sa dostaneme v ponuke na tristo eur, tak by to bola naozaj výnimočná cena a môžeme hovoriť o spoločnom začatí rokovania s českou stranou,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Kaliňák.

„Zároveň je dosť možné, že urobíme aj vlastnú súťaž, alebo aspoň oslovíme všetky relevantné firmy, aby sme zistili cenovú mapu,“ dodal. „Čo je pre mňa najpodstatnejšie, je kúpiť lacno a zároveň dobrú pištoľ, a ak to môže pomôcť k rozvoju pracovných miest na Slovensku, tak to tak urobím,“ vravel.

Minister sľubuje, že nákup bude transparentný. „Všetci budete dopredu vedieť cenovú reláciu, počet kusov a dôvody nášho rozhodnutia,“ povedal.

Kalinak
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Pištoľ chcú vymeniť každému policajtovi

Pištoľ chcú vymeniť každému policajtovi. Nové zbrane budú mať jednotný kaliber 9 mm Luger, väčšina policajtov totiž používa momentálne zbrane kalibru 9×18 mm Makarov, ktoré zaviedli do výkonu služby ešte v roku 1992. Kaliňák odhaduje, že nové pištole budú stáť približne osem miliónov eur.

„Súťaž je už prichystaná a je to nevyhnutnosť, aby mali policajti nové zbrane, pretože patria do minulého storočia,“ poznamenal. Kaliňák zároveň pripomína, že tender na pištole nebude na budúci rok v jeho rezorte najväčší.

„Čo sa týka objemu finančných prostriedkov, je to jeden z menších tendrov ministerstva vnútra,“ vraví s tým, že najväčšie sumy sa sústreďujú na záchranársku techniku a techniku na zvýšenie odolnosti Slovenska voči prírodných katastrofám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRPZ Policajný zbor SR