Blaha: Vojna na Ukrajine zmenšuje šancu na jej zjednotenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Zástupcovia proruských separatistov a ukrajinskej vlády sa dohodli na prímerí. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. decembra (WEBNOVINY) – Čím dlhšie bude podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) trvať občianska vojna na Ukrajine, tým menej pravdepodobné bude, že sa Ukrajina dá niekedy dokopy. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, rastie nenávisť a odcudzenie medzi východom a západom Ukrajiny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Ukrajina ako-tak fungovala iba dovtedy, kým nedošlo k jej majdanizácii. Dnes je v katastrofálnom stave. Jasne to ukazuje, že riešenia, ktorým chýba realistický pohľad na záujmy veľmocí, sú krátkozraké, živelné a vedú iba k rozvratu krajín, k extrémizmu a k eskalácii napätia,“ vyhlásil s tým, že preto dáva prednosť realizmu v medzinárodných vzťahoch.

Riešením je neutralita Ukrajiny

Jediné riešenie, ktoré dnes Blaha vidí, je neutralita Ukrajiny a určitá forma konfederácie pod medzinárodným dohľadom. Ak sa čím skôr takéto riešenie neprijme, Ukrajina bude roky podľa neho pustnúť v občianskej vojne a nakoniec ju okolnosti aj tak dotlačia k takémuto kompromisnému riešeniu.

„Medzitým však zbytočne budú umierať ľudia a Ukrajina bude ekonomicky a materiálne chradnúť,“ myslí si Blaha. Podobný scenár sme podľa neho mohli vidieť v 90. rokoch v bývalej Juhoslávii a po rokoch masového vraždenia sa nakoniec vyčerpané národy museli aj tak dohodnúť na kompromise.

„Ak by sa dohodli skôr, nemuselo umrieť toľko nevinných ľudí. Preto apelujem na čo najrýchlejšie riešenie, realistický prístup pri rokovaniach s Ruskom a hľadanie kompromisu. Sankčná vojna je iracionálna. Ak niekto chce hrať súťaž o to, či skôr „vykrváca“ Rusko alebo Európa, považujem to za šialenstvo,“ zdôraznil.

Ekonomická vojna je ako neutrónová bomba

Blahovi je jedno, ako rýchlo krváca Rusko, keď vie, že krvácajú naši občania. A nedokáže sa ani sadisticky tešiť z toho, že sankcie ubližujú Rusom. „Ekonomická vojna v podobe sankcií či umelého znižovania cien ropy je ako neutrónová bomba. Neničí budovy a cesty, necháva trpieť iba ľudí. Som presvedčený, že relatívne rozmaznaní Európania majú „prah bolesti“ postavený oveľa nižšie ako beztak ubolení Rusi, ale to teraz vôbec nie je podstatné: v prvom rade ma mrzí, že takúto absurdnú „hru“ vôbec hráme,“ konštatoval.

Blaha je skeptický voči riešeniam, ktoré diktujú Spojené štáty americké a čuduje sa Európe, že sa necháva v tejto geopolitickej hre mocensky zneužívať. „Pamätám si na silové riešenia USA, ktorých výsledkom sú spustošený a utrápený Irak, Afganistan, Líbya či Sýria. Tak to dopadne, keď niekto nerešpektuje iné kultúry a všade sa arogantne snaží zaviesť vlastné hodnoty, ktoré vyhlasuje za univerzálne. Tomu sa hovorí imperializmus,“ vyhlásil Blaha.

Ukrajina
Foto: ilustračné, SITA/AP

Výsledky sankcií sú riskantné

Ten dáva prednosť rešpektu k iným kultúram a predovšetkým vyzýva k mierovým rokovaniam, nie tankom, zbraniam či militantným a agresívnym tlakom na ruskú ekonomiku.

Výsledky sankcií sú podľa Blahu riskantné. „Ak Putinov režim skolabuje, extrémni nacionalisti môžu v Rusku získať moc. My potrebujeme stabilné Rusko a nie zúrivú nukleárnu veľmoc na hraniciach EÚ,“ povedal s tým, že tento konflikt nie je žiadnym stretom anjelov a démonov.

Je to typický veľmocenský zápas medzi USA a Ruskom a Ukrajina je jeho obeťou. „Čím skôr zavládne mier a normalizácia vzťahov s Ruskom, tým lepšie pre Európu a Slovensko,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľuboš Blaha
Firmy a inštitúcie SMER-SD