Lyžiari majú na výber, v prevádzke je okolo 50 stredísk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zima lyzovanie hory
Foto: ilustračné, SITA/AP

LYŽOVANIE 30. decembra (WEBNOVINY) – Lyžiarsku sezónu spustilo pre ochladenie a snehové zrážky od piatku 26. decembra dodnes 40 stredísk, v prevádzke je teda už približne 50 zimných areálov. Agentúru SITA informovala Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour. Na prvý deň lyžovačky v utorok pozýva 20 stredísk.

Je to napríklad Salamandra a Králiky v Kremnických vrchoch, areály Ski Makov a Bezovec, nízkotatranské strediská Tále, Vyšná Boca, Čertovica a Liptovská Teplička, ale tiež Levočská dolina, Ski Slovenská Ves alebo Valčianska dolina.

Obrazom: Deti s rodičmi si užívajú sánkovačku na bratislavskej Kolibe

Lyžiarske podmienky sa zlepšujú

Lyžiarske podmienky sa každým dňom zlepšujú, pripomenula Styková. Približne polovica stredísk hlási veľmi dobré podmienky, v ďalšej polovici sú podmienky dobré. Snehová vrstva je zmiešaná, no väčšiu časť tvorí technický sneh. Výška snehovej prikrývky dosahuje v priemere 20 až 50 cm. Pre pretrvávajúce mrazy prevádzkovatelia naďalej pokračujú v technickom zasnežovaní.

Vo všetkých strediskách je prevádzka čiastočná, najmä areály, ktoré otvárajú v týchto dňoch, majú k dispozícii ani nie polovičný počet zjazdoviek. V stredu 31. decembra na silvestrovskú lyžovačku pozývajú strediská Skicentrum Strachan v Ždiari, Drienica, Športcentrum Oščadnica aj Snowland Valčianska dolina.

Vďaka ochladeniu, ktoré umožnilo zasnežovať, majú lyžiari oddnes k dispozícii aj lyžiarske stredisko Salamandra resort, ktoré je na Slovensku najjužnejším strediskom s lanovkou a zároveň jedným z najmladších. Ako informovala jeho marketingová manažérka Katarína Pružinová, zjazdovka je pokrytá 20-centimetrovou vrstvou technického snehu a ponúka dobré podmienky na lyžovanie.

Deti lyzovanie prilba
Foto: ilustračné, SITA/AP

Sezónu už otvorilo aj najjužnejšie stredisko s lanovkou

„Podľa predpovedí meteorológov by sa teplota vzduchu mala aj v ďalších dňoch pohybovať pod nulou, čo je jeden z kľúčových predpokladov na zasnežovanie. Pomáha nám aj severozápadná orientácia svahu, vďaka čomu sa u nás sneh zvykne držať dlhšie ako v mnohých vyššie položených strediskách,“ uviedla Pružinová.

Stredisko Salamandra resort funguje od decembra 2009 a lyžiarom ponúka 1450 metrov dlhú a 60 metrov širokú zasnežovanú zjazdovku strednej náročnosti s prevýšením 271 metrov. Prepravu zabezpečuje štvorsedačková lanovka s kapacitou 2400 osôb za hodinu, jej vrcholová stanica je v nadmorskej výške 850 metrov.

Na zasnežovanie sa využíva jeden z banskoštiavnických tajchov – Horné Hodrušské jazero. Od otvorenia hotela v roku 2012 sa stredisko postupne profiluje ako celoročné, pričom sa zameriava na rodiny s deťmi. V zimnej sezóne jeho služby využíva podľa Pružinovej vyše 30-tisíc lyžiarov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia