Na Lomnickom štíte riadne mrzlo, namerali tam -26,5 stupňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lomnický štít
Lomnický štít Foto: ilustračné, SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Ochladenie na horách sa prehlbuje, teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od -26,5 stupňa Celzia na Lomnickom štíte do -8 stupňov Celzia v podhorí. V utorok ráno bolo na horách takmer všade zamračené, len ojedinele sa vyskytovala menšia oblačnosť, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Fúkal silný až prudký vietor severozápadných smerov. Za posledných 24 hodín pripadlo do dvoch až desať centimetrov nového snehu s pôsobením vetra. Snehová pokrývka je vplyvom predchádzajúceho ochladenia stabilizovaná. V žľaboch a muldách je však na starom podklade naviate väčšie množstvo nového snehu (10 až 50 cm) a nachádzajú sa tu nebezpečné lavínové útvary, najmä vankúše a dosky.

Naopak, na exponovaných miestach, ako sú hrebene a rebrá, je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na je povrchu ľadové plochy. V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, a teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná.

Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky na ojedinelých plochách v žľaboch, muldách a pod sedlami vo veľmi strmom teréne, kde sa nachádzajú snehové vankúše, dosky a preveje z naviateho a napadnutého snehu.

Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. V týchto miestach je lokálne lavínové nebezpečenstvo vyššie a je potrebné rozpoznávať nebezpečné útvary v teréne. Tendencia lavínového nebezpečenstva je mierne stúpajúca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia