Fiktívne manželstvá budú podľa zákona o rodine neplatné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 2. januára (WEBNOVINY) – Fiktívne manželstvá budú neplatné. Navrhuje to rezort spravodlivosti v novele zákona o rodine, ktorá je v pripomienkovom konaní. Ako sa uvádza v dôvodovej správe, podľa zákona o pobyte cudzincov polícia môže administratívne vyhostiť štátneho príslušníka tretej krajiny, ak uzavrel účelové manželstvo.

To však nemení nič na existencii platného manželstva z pohľadu rodinného resp. občianskeho práva. Účelové manželstvá polícia kvalifikuje ako trestný čin prevádzačstva, kde hrozí trest odňatia slobody na dva až osem rokov, informoval agentúru SITA hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Polícia odhalila deväť prípadov fiktívnych manželstiev

V minulom roku polícia odhalila deväť prípadov fiktívne uzavretých manželstiev, v ktorých vyšetrovateľ obvinil 12 osôb. V priebehu roku 2012 boli zadokumentované tri prípady, v ktorých vyšetrovateľ obvinil až 13 osôb.

V roku 2011 policajti zadokumentovali a viedli trestné stíhanie v štyroch prípadoch zločinu prevádzačstva, ktoré boli spáchané takýmito účelovými manželstvami. Vyšetrovateľ v nich obvinil sedem osôb. Od roku 2011 bolo z dôvodu účelových sobášov administratívne vyhostených osem cudzincov, dodal Slivka.

V prípade trvalého pobytu udeľovaného na základe manželstva so slovenským občanom cudzinecká polícia môže vykonávať kontroly. Od novomanželov sa totiž očakáva, že spolu skutočne žijú a majú trvalé bydlisko na jednej adrese. Ak manželia spoločný rodinný život nevedú, trvalý pobyt sa zruší. Rovnako sa zruší trvalý pobyt v prípade, ak manželstvo do piatich rokov od udelenia trvalého pobytu zanikne, vysvetlil Slivka.

Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

Nahovoriť sa nechávajú najmä ženy

Podľa zistení polície sa často, s vidinou ľahkého zárobku, nechávajú na fingované svadby nahovoriť najmä ženy. Zadokumentované sú však aj prípady, keď bol slovenský občan v úlohe ženícha. V minulom roku účelové manželstvá uzavreli cudzinci z Ukrajiny, Srbska, Vietnamu, Alžírska, Číny, Macedónska a Maroka. V predošlých obdobiach tiež z Turecka.

Čo sa týka finančného zisku z takejto činnosti, tak napríklad v minulom roku v deviatich odhalených prípadoch sa údajne obvinení touto trestnou činnosťou obohatili približne o 16-tisíc eur. V jednom z tohtoročných prípadov traja Slováci vytypovali minimálne sedem žien z Košíc, ktorým za fiktívny sobáš so Srbmi ponúkali odmenu 1000 eur, uviedol Slivka na dokreslenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR