Procházka je alergický na slovné spojenie líder pravice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Procházka
Zakladateľ strany Siete Radoslav Procházka. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 1. januára (WEBNOVINY) – Na slovné spojenie líder pravice zostáva predseda Siete Radoslav Procházka alergický. Jeho ambíciou je spevniť Sieť a jej prostredníctvom priniesť do verejnej služby čo najviac nových ľudí s odbornými predpokladmi.

„Chceme meniť verejný priestor tak, aby slúžil ľuďom. Aby štátne orgány fungovali tak, aby z nich ľudia mali úžitok a nie bremeno,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Úsilie Siete má podľa neho okrem obsahového aj generačný rozmer. Obsahový spočíva v premene Slovenska na užitočný štát.

Regióny si zaslúžia viac pozornosti a úcty

„Takým je vtedy, keď je jednoduchý a funkčný. Generačný rozmer spočíva v snahe dať priestor tridsiatnikom a štyridsiatnikom, aby ich hlas mohol zaznieť vo verejnom priestore, pretože majú dosť životných skúseností, aby sa prihlásili o slovo a chytili opraty do rúk,“ konštatoval.

Sieť preto bude ponúkať ľuďom na posúdenie a výber jej program a autority, ktoré svojou váhou ten program zastrešia. Zároveň bude ďalej budovať miestne štruktúry.

„Chceme mať silnú členskú základňu. Pre nás je to dôležité. Regióny si zaslúžia viac pozornosti a úcty. To sa im nedá ukázať spoza stola z Bratislavy. Preto trvám na tom, aby sme mali silných autonómnych miestnych gazdov, ktorí budú vo svojom regióne autoritou,“ uviedol Procházka. Podľa Procházku Sieti fandí Orava a Šariš. Dobré čísla má v niektorých veľkých mestách, ale výrazne potrebuje posilniť na Považí, na strednom a južnom Slovensku.

Ženám nebude dávať žiadne kvóty

Procházka je presvedčený, že pred voľbami bude mať práve Sieť najvyšší podiel žien na kandidátke. Nebude však ženám dávať žiadne kvóty. „U nás ženy kvóty nepotrebujú. Presadia sa vlastnou robotou. Na našej kandidačnej listine bude priestor aj pre regionálne a odborné autority,“ povedal.

Sieť bude podľa Procházku riešiť vlastnú programovú ponuku. „Budeme sa usilovať, aby sme na jej plnenie dostali príležitosť, aby nás ľudia vyslali do služby. Naša účasť na akejkoľvek vláde bude podmienená programovými záväzkami a dôveryhodnosťou druhej strany pri ich napĺňaní. Z našich dlhodobých priorít bude pre nás podstatná napríklad hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov. Tiež to bude reálne riešenie zákazu účasti schránkových firiem na nakladaní s verejnými zdrojmi, ale aj praktická pomoc rodinám. Táto krajina totiž stojí a padá s tým, ako fungujú rodiny,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Radoslav Procházka