Slovenskí vojaci budú v Afganistane pôsobiť s novým mandátom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Slávnostný pochod počas slávnostného nástupu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcich plniť úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Žilina, 6. jún 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 1. januára (WEBNOVINY) – Vojaci v Afganistane budú od 1. januára pôsobiť v tejto krajine s novým mandátom. Misiu ISAF nahrádza nová nebojová misia Resolute support (Rozhodná podpora). Do misie sa zapája aj Slovensko, maximálny počet našich vojakov bude 66.

Ich úloha bude výcvik afganských bezpečnostných jednotiek. „Pokladáme za správne, že keď sme doteraz 10 rokov pôsobili v Afganistane, a bolo tam vyše 3000 osôb, tak sa zapojíme aj do ďalšej fázy,“ zdôraznil minister obrany Martin Glváč na margo nášho ďalšieho pôsobenia v Afganistane.

Mandát na nové pôsobenie slovenských vojakov schválila Národná rada SR 11. decembra. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa rezortu Martina Balleková, v súčasnosti sa uvažuje s participáciou Ozbrojených síl SR v operácii Resolute Support v dvoch šesťmesačných rotáciách, s možnosťou ďalšieho predĺženia.

Činnosť našich vojakov bude zameraná najmä na prípravu a výcvik príslušníkov bezpečnostných síl Afganistanu. Do operácie ako poradcov zapojíme najmä príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. Zaviazali sme sa aj nasadiť požadovaný počet zdravotníckych pracovníkov, dodala.

Sviatky v Afganistane strávilo prípravou na novú misiu už 36 slovenských vojakov, ktorí tam odišli približne pred mesiacom. Ich počet sa bude postupne dopĺňať. Súčasným slovenským veliteľom je Pavel Švelka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Glváč