Lekári amputovali na Silvestra prsty, v Tatrách zahynul muž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 1. januára (WEBNOVINY) – Príslušníci Záchrannej zdravotnej služby SR zasahovali počas osláv Silvestra a Nového roka spolu 156-krát.

Ako agentúru SITA informoval zastupujúci hovorca záchranárov Jozef Minár, v 99 prípadoch zasahovali pre intoxikáciu alkoholom, v 50 prípadoch zranila ľudí zábavná pyrotechnika.

V ôsmich prípadoch riešili podchladenie. Jedna žena na následky podchladenia zomrela. „V Nových Zámkoch zomrela na následky podchladenia žena narodená v roku 1938,“ povedal Minár. „Už 12 hodín predtým ju príbuzní nahlásili ako nezvestnú,“ dodal.

Z 99 prípadov opitých išlo v 34 o osoby mladšie ako 18 rokov. Najviac opitých detí, konkrétne osem zaznamenali záchranári v Bratislavskom kraji. Najvyšší počet všetkých zásahov pre alkohol zaznamenali záchranári rovnako v Bratislavskom kraji, konkrétne 23. Z 50 prípadov zranení spôsobených pyrotechnikou bolo zranených desať detí. Najvyšší počet zranení spôsobených pyrotechnikou, konkrétne 16 zaznamenali záchranári v Bratislavskom kraji.

Hasiči zasahovali počas osláv Silvestra v časovom rozmedzí od 20:00 do 2:00 spolu 61-krát. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Bernadetta Múdra, viac ako polovicu zásahov, konkrétne 34 absolvovali hasiči od polnoci do 2:00. Príčinou väčšiny požiarov, pri ktorých hasiči zasahovali, bola podľa Múdrej zábavná pyrotechnika. Najviac zásahov, rovnako po 13 absolvovali hasiči v Košickom a Prešovskom kraji.

Zábavná pyrotechnika zasiahla oko a popálila tvár 11-ročnému chlapcovi

Počas osláv Silvestra ošetrili lekári v Bratislave spolu 217 ľudí. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UMB) Petra Stano Maťašovská, z typicky silvestrovských zdravotných problémov tento rok dominovali úrazy.

Spolu sa zranilo sa približne 50 ľudí. Mali tržné rany, ale aj zlomeniny. Väčšinou boli pod vplyvom alkoholu a dôvodom úrazov boli pády alebo fyzické potýčky. Nikto zo zranených nie je vo vážnom stave.

Obrazom: Oslavy príchodu nového roka v Bratislave a Košiciach

Manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou sa zranilo 15 ľudí, z toho päť s trvalými následkami v podobe amputovaných prstov,“ povedala Stano Maťašovská. „Ostatní mali zranenia kože a rany na rukách, ktoré bolo treba šiť.“

Zábavná pyrotechnika podľa Stano Maťašovskej zasiahla oko a popálila tvár 11-ročnému chlapcovi, ktorého po ošetrení na klinike popálenín odoslali do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou. Najstarším spomedzi zranených bol 77-ročný muž. Lekári riešili v šiestich prípadoch aj akútne psychické stavy vrátane pokusu o samovraždu.

V porovnaní s minulým Silvestrom stúpol celkový počet ošetrených pacientov zo 170 na 217 a tiež aj zranených zábavnou pyrotechnikou z dväť na 15,“ skonštatovala Stano Maťašovská. V UNB sa podľa nej neodohrali žiadne incidenty, ktoré by vyžadovali asistenciu polície. „Môžeme konštatovať, že šlo síce o rušný, ale štandardný Silvester,“ dodala.

Vo Vysokých Tatrách zahynul mladý horolezec

Pre záchranárov z Horskej záchrannej služby (HZS) bol posledný deň roka 2014 náročný. S väčším počtom lyžiarov stúpol aj počet úrazov. Záchranári zaznamenali počas dňa 31 žiadostí o pomoc. Išlo o lyžiarske úrazy, z ktorých v 21 prípadoch museli záchranári zasahovať v lyžiarskom stredisku Jasná. Záchranári o tom informovali na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Po zásahoch na hrebeni Malej Fatry a na Veľkom Choči, prišli aj žiadosti o pomoc z Vysokých Tatier, 21-ročnému horolezcovi z Poľska už záchranári pomôcť nedokázali. Zahynul po viac ako 100 metrovom páde z východnej steny Slavkovského štítu.

Väčšie šťastie mala 36-ročná česká horolezkyňa. Po 100 metrovom páde zo Slavkovského sedla do Dolinky nad Vareškovým plesom utrpela poranenie hlavy, hornej a dolnej končatiny. Prevezená bola do popradskej nemocnice. „Na sklonku roka, ale aj počas neho, sa opäť potvrdilo, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Nevyberá si osoby, miesto, čas, jednoducho sa stane,“ uviedli záchranári HZS.

Košickí lekári ošetrili 30 zranených

Vyše 30 zranených ošetrili počas silvestrovskej noci a v prvých hodinách Nového roka traumatológovia z košickej univerzitnej nemocnice.

Ako informovala hovorkyňa Ladislava Šustová, v dvoch prípadoch išlo o poranenia prstov v dôsledku nesprávnej manipulácie s pyrotechnikou. „Jeden pacient utrpel tržné rany, druhý vyviazol so zlomeninou prsta – obaja boli ambulantne ošetrení,“ povedala Šustová.

Pri skoku zo schodov si zlomil obidve pätové kosti

Prešovskí traumatológovia mali počas silvestrovskej noci rušno. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková ambulantne ošetrili 12 pacientov, z toho deväť mužov a tri ženy.

Zdravotný stav jedného ošetreného si vyžiadal hospitalizáciu. Pri skoku zo schodov si zlomil obidve pätové kosti. Ostatné zranenia mali charakter tržných rán, či pomliaždenín.

Väčšina ošetrených sa počas osláv Silvestra potužila alkoholom. „Nezaevidovali sme žiaden závažný úraz a devastačné poranenia po manipulácii s pyrotechnikou a ani jedno zo zranení si nevyžiadalo operačný zákrok,“ uviedla hovorkyňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petra Stano Maťašovská