Štát má byť na strane slušných a pracovitých, povedal Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 1. januára (WEBNOVINY) – Štát má stáť na strane slušných a pracovitých ľudí. Vyhlásil to vo štvrtok v rámci svojho novoročného prejavu prezident Andrej Kiska.

Väčšina ľudí na Slovensku si podľa prezidenta tiež želá štát, ktorý bude sociálne vnímavý, avšak nie prostredníctvom hesiel ale priamo ku konkrétnym ľuďom, ktorí pomoc potrebujú.

„Som tiež presvedčený, že väčšina z nás dobre rozumie, že potrebujeme nielen štát, ktorý stojí na strane ľudí, ale ktorý aj dobre funguje,“ povedal Kiska. Podľa neho to znamená, že dokáže rýchlo reagovať a flexibilne povzbudzovať užitočné projekty a dobré myšlienky, ktoré krajinu posunú ďalej.

Pedvolebný rok by mal občanov viac motivovať k snahe meniť veci k lepšiemu

Podľa prezidenta Slováci dokázali, že môžu byť kreatívni a vynaliezaví aj za nepriaznivých spoločenských, politických a historických okolností. Ľudia u nás pritom podľa neho dokážu zniesť veľa námahy a odriekania, keď vedia, že to má zmysel.

„Slovensko nie je len krásna, ale aj dynamická a životaschopná krajina,“ povedal prezident. Krajina podľa neho naďalej zápasí z mnohými problémami, nie je však pravda, že by na ne neexistovali riešenia. Ako príklad spomenul posledné komunálne voľby. „Aj v nedávnych komunálnych voľbách sa ukázalo, že ľudia boli schopní na mnohých miestach presadiť zmenu, hoci sa to zdalo nepravdepodobné,“ povedal. Keďže je rok 2015 podľa neho prakticky predvolebným rokom, občanov by to malo ešte viac motivovať k snahe meniť veci k lepšiemu.

Slováci nechcú v krajine cudzie vojská

Prezident v prejave spomenul aj situáciu na susednej Ukrajine. „V susednom štáte za našou východnou hranicou umierajú ľudia a státisíce ľudí v strachu o život museli opustiť svoje domovy,“ opísal situáciu Kiska.

Naša krajina má podľa neho vlastnú podobnú bolestnú historickú skúsenosť. Podľa prezidenta by Slováci určite nesúhlasili, keby podobne ako v minulosti, na naše územie vtrhli cudzie vojská, keby nás niekto označoval za svoju sféru vplyvu, alebo keby sme o našej budúcnosti nemohli rozhodovať my sami.

„Základné princípy suverenity, sebaurčenia a sebarozhodovania nesmieme dovoliť spochybniť,“ vyhlásil prezident. Podľa Kisku by Slovensko malo prispievať k tomu, aby bola Európa v ukrajinskej otázke jednotná. V roku 2015 bude podľa neho táto problematika kľúčovou skúškou mieru, slobody a budúcnosti Európy.

Slováci sú pracovití, slušní a vynaliezaví ľudia

V súčasnosti sa podľa Kisku veľa ľudí pýta, či dokážeme otvoriť novú kapitolu slovenského príbehu a nájsť energiu, aby sme sa dokázali nadchnúť pre takú budúcnosť, ktorá bude vzbudzovať rešpekt vo svete.

„Osobne som presvedčený že áno, že to môžeme dokázať, ak sa oprieme o to najcennejšie, čo Slovensko má. O pracovitých, slušných, poctivých a vynaliezavých ľudí,“ dodal prezident.

Obrazom: Oslavy príchodu nového roka v Bratislave a Košiciach

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska