Analytika prekvapilo, že Kiska mlčal o referende za rodinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska
Prezident Andrej Kiska na brífingu po stretnutí s ministrom spravodlivosti a predsedníčkou súdnej rady. Bratislava, 23. október 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. januára (WEBNOVINY) – Novoročný prejav prezidenta Andreja Kisku hodnotí politický analytik Ján Baránek pozitívne, pretože v ňom spomenul aktuálne problémy Slovenska.

Ako povedal pre agentúru SITA, prezident napríklad spomínal korupciu, čo u jeho predchodcu Ivana Gašparoviča nebývalo zvykom. Baránek tiež oceňuje, že Kiska odsúdil nadmernú byrokraciu štátnych orgánov a podporuje ideu štátu, ktorý pomáha tým, čo to skutočne potrebujú.

Na druhej strane Baránka prekvapilo, že Kiska v súvislosti s rokom 2015 nespomenul februárové referendum o ochrane rodiny. „Prezident hovoril, že nás čaká predvolebný rok a pritom nespomenul referendum, ktoré je nástrojom priamej demokracie,“ povedal.

Rozpačito podľa neho tiež pôsobila výzva, aby ľudia nestrácali dôveru v politický systém. „Vôbec pri tom totiž nepovedal argumenty, prečo by tak občania nemali robiť.“

Čo sa týka Kiskovho vyzdvihovania pracovitosti Slovákov a kritiky sociálnej nespravodlivosti, tu Baránek vidí nadväznosť na Ivana Gašparoviča, ktorý tieto témy často spomínal vo svojich prejavoch.

Problematika Ukrajiny v prejave bola podľa Baránka povinnou jazdou. „V tejto oblasti sú jeho postoje dlhodobo známe,“ uzavrel analytik.

Obrazom: Oslavy príchodu nového roka v Bratislave a Košiciach

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJán Baránek