V najvyšších polohách hôr hrozí malé lavínové nebezpečenstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lavína, pes, sneh
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 2. januára (WEBNOVINY) – Ráno bolo na horách polooblačno, v Nízkych Tatrách s hmlou. Oteplenie kulminuje, teplota sa ráno pohybovala od – 2 stupňov Celzia na Chopku do 5 stupňov Celzia v podhorí. Fúkal búrlivý vietor severozápadných smerov, na hrebeňoch Tatier krátkodobo v nárazoch s rýchlosťou do 90 km/h.

Snehová pokrývka je stabilizovaná

Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh. Snehová pokrývka je stabilizovaná. V žľaboch a muldách je na starom podklade naviate väčšie množstvo snehu z poslednej periódy sneženia (10 až 50 cm) a nachádzajú sa tu nebezpečné lavínové útvary (hlavne vankúše a dosky).

Naopak, na exponovaných miestach (hrebene a rebrá) je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na jej povrchu ľadové plochy, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Lavíny sa môžu uvoľniť aj z tepla

V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná.

Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky na ojedinelých plochách (v žľaboch, muldách a pod sedlami) vo veľmi strmom teréne, kde sa nachádzajú snehové vankúše, dosky a preveje z naviateho snehu.

Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín v poludňajších hodinách, a to z tepla. Všeobecne platí, že lavínové nebezpečenstvo môže byť lokálne vyššie a znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je potrebná najmä z hľadiska bezpečného výkonu zimného lezenia vo vysokohorskom prostredí Tatier.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať