Policajti dostanú nové terénne autá, Kaliňák zaplatí milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kalinak
Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 4. januára (WEBNOVINY) – Policajti dostanú viac ako 165 nových áut terénnej triedy SUV. Ministerstvo vnútra objednalo 76 vozidiel Hyundai ix35, rovnaký počet modelu Kia Sportage a trinásť áut Volkswagen Tiguan. Vyplýva to z kúpnych zmlúv, ktoré rezort vnútra uzavrel začiatkom decembra minulého roka s importérmi spomínaných značiek.

Všetky objednané autá majú dvojlitrové naftové motory a pohon všetkých štyroch kolies. Jedno SUV bez policajnej výbavy vyjde približne na 22-tisíc eur bez DPH. Hodnota kompletného policajného vybavenia sa pohybuje okolo päťtisíc eur.

Autá by mali byť k dispozícii do konca februára

Za 76 kusov Hyundai ix35 zaplatí ministerstvo 2,4 milióna eur s DPH, pričom 73 vozidiel bude mať policajné označenie a majáky. Od automobilky Kia kupuje rezort 65 vozidiel modelu Sportage s policajnou výbavou a ďalších 11 neoznačených v čiernej či šedej farbe.

Spolu za všetky Kie zaplatia približne 2,3 milióna eur s DPH. Policajti budú používať aj Volkswagen Tiguan, trinásť vozidiel s policajnou výbavou vyjde štát na 414-tisíc eur s DPH. Všetky tri druhy áut by mali mať policajti k dispozícii najneskôr do konca februára.

Značky Hyundai, Kia a Volkswagen uspeli v súťaži s hodnotou 17,5 milióna eur bez DPH. Na základe rámcových dohôd môže ministerstvo od nich kupovať najbližšie štyri roky približne 500 automobilov. Tie sú určené nielen pre zložky rezortu vnútra, ale aj pre ďalšie rezorty, pričom časť vozidiel ide priamo pre policajné obvodné oddelenia.

Najväčšia výmena áut ministerstva vnútra

Rezort vnútra pod vedením ministra Roberta Kaliňáka robí najväčšiu výmenu áut vo svojej histórii. Policajti dostali minulý rok na jar 740 vozidiel VW Golf, stáli takmer 17 miliónov eur. Okrem toho kupovali vlani aj kombi vozidlá Kia a Hyundai a tiež menšie Peugeoty. Postupne menia aj dodávky a mikrobusy, dodávateľom je Porsche Slovakia s vozidlami VW Transporter a VW Crafter.

Vyhodnotili už aj tender na luxusnejšiu triedu, kde uspeli vozidlá Audi A4, Škoda Superb a VW Passat. Ministerstvo vnútra chce obstarávať aj väčšie terénne autá. Kúpiť plánujú približne 77 vozidiel triedy SUV G2 off-road za odhadovaných 3,2 milióna eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR