Slováci pomáhajú Američanom strážiť mexickú hranicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mexická hranica
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. januára (WEBNOVINY) – Slovenskí odborníci na schengenskú problematiku chodia radiť Američanom pri strážení mexickej hranice. „Slovensko je lídrom v ochrane pozemných hraníc,

o čom svedčí aj to, že sme sa stali súčasťou komisie, ktorá sa podieľa na ochrane mexickej hranice v USA. Je to veľké vyznamenanie,“ prezradil v rozhovore pre agentúru SITA minister vnútra Robert Kaliňák.

Spolupráca s Američanmi spočíva vo výmene informácií a testovaní technológií. „Chodia k nám na pár dní, naši ľudia zase k nim. Hľadajú sa nové riešenia a prispôsobujú technológie,“ vravel Kaliňák. Slovensko podľa neho dokázalo mnohé technológie – pôvodne vojenské alebo priemyselné – prepracovať na využitie na našej východnej hranici.

Pomáhajú aj s ochranou hranice v Chorvátsku a Čiernej Hore

„To je pre nich veľmi zaujímavé,“ podotkol minister. „Ľudia, ktorí sa na ministerstve vnútra venujú schengenu, slúžia ako dobrý príklad kvality, pripravenosti a mnohých nápadov, ktoré sa dajú využiť aj na takých komplikovaných hraniciach, ktoré v Európe alebo Amerike existujú,“ dodal minister.

Kaliňák si pochvaľuje hodnotenie schengenských pravidiel, ktoré Slovensko absolvovalo v posledných dvoch rokoch. „Dostali sme zároveň dôveru z EÚ, aby sme sa starali a pomáhali s ochranou hranice

v Chorvátsku a Čiernej Hore,“ doplnil.

Podľa neho Slovensko tiež zvládlo zvýšený tlak na východnú hranicu po vypuknutí krízy na Ukrajine. Hranica sa stala totiž z ukrajinskej strany slabšie strážená, čo využívajú utečenci z tretích krajín a ich prevádzači. Podľa Kaliňáka bude aj pre rok 2015 najväčšou výzvou pri téme hraníc situácia na Ukrajine.

Mexická hranica
Foto: SITA/AP

Komisia vyzvala vybudovať detekčný systém

Slovensko absolvovalo v rokoch 2012 a 2013 kontrolu, či zvládame pravidlá schengenského priestoru. Dodržiavanie pravidiel prišli skontrolovať po piatich rokoch od vstupu do schengenu. Okrem nás hodnotili aj Poľsko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Česko, Maltu, Maďarsko a Slovinsko. V policajnej spolupráci hodnotiaca komisia videla priestor pre zlepšenie napríklad pri zbere štatistík či spolupráci s colníkmi.

Slovensko tiež dostalo viacero odporúčaní po kontrole prekračovania hraníc. Komisia tiež vyzvala vybudovať vyše 21-kilometrový detekčný systém v severnom úseku hranice s Ukrajinou. Projekt sa buduje po etapách, hotový by mal byť do leta 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR