Sever ohrozuje silný vietor, meteorológovia vydali výstrahy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Britániu potrápila prudká víchrica
Britské ostrovy v utorok zasiahla prudká víchrica, ktorá narušila všetky druhy dopravy a v mnohých oblastiach napáchala škody na majetku. Extrémne počasie poznačilo prevádzku letísk v Glasgowe a Edinburghu, uzavreté sú viaceré železnice, cesty a námorné prístavy. Foto: SITA/AP Photo/Scott Heppell

BRATISLAVA 5. januára (WEBNOVINY) – V pondelok bude po prednej strane tlakovej výše nad západnou Európou do strednej Európy prúdiť od severu studený vzduch.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre územie Slovenska výstrahu prvého a druhého stupňa pred silným vetrom. Pred snežením a snehovými jazykmi a závejmi platí výstraha prvého stupňa.

Pre okresy Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica platí výstraha druhého stupňa pred silným vetrom. Vietor môže na hrebeňoch Vysokých Tatier dosahovať rýchlosť 90 až 126 kilometrov za hodinu, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. V okresoch Trenčianskeho a Košického kraja platí výstraha prvého stupňa pre vetrom, ktorý môže na hrebeňoch hôr fúkať rýchlosťou 72 až 101 kilometrov za hodinu.

Výstraha pred vetrom
Foto: Shmu.sk

Pre všetky kraje s výnimkou niektorých okresov na juhu Slovenska je do 18. hodiny vydaná výstraha prvého stupňa pred

snehovými jazykmi a závejmi.
Výstraha pred závejmi
Foto: Shmu.sk

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred snežením pre okresy Čadca, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Považská Bystrica, Púchov, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo, pri ktorom spadne 10 – 20 centimetrov nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Výstraha pred snehom
Foto: Shmu.sk

Počas dňa Slovákov čaká premenlivá veľká oblačnosť, na juhu stredného a východného Slovenska prevažne polooblačno. Na mnohých miestach sa objaví sneženie alebo snehové prehánky, a to najmä na severe a západe. Najvyššia denná teplota dosiahne -2 až +2, na severe miestami okolo -4 stupne Celzia. Na horách vo výške 1500 metrov treba počítať s -9 stupňami.

Počasie na pondelok
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia