Fico sa nebojí podľa Lipšica polície, ale ľudí v uliciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Proti korupcii protestovali v Bratislave dve tisícky ľudí
Účastníci protestu, ktorý zorganizovali niektorí opoziční politici proti korupcii zo strany vládnej strany Smer-SD a proti predsedovi vlády SR. Bratislava, 10. december 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. januára (WEBNOVINY) – Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic nevylučuje, že v januári budú ďalšie mítingy na námestiach. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, je dôležité, aby boli ľudia pripravení za splnenie svojich požiadaviek ísť aj protestovať. „Robert Fico sa nebojí ničoho iného ako mienky ľudí, ktorí ju prídu aj aktívne vyjadriť. Nebojí sa polície, ani prokuratúry,“ vyhlásil.

Podľa neho cieľom mítingov je splnenie požiadaviek, ktoré sa týkajú odpolitizovania zdravotníctva, riešenia korupcie v zdravotníctve. „Zatiaľ nebola splnená skoro ani jedna. Akurát odvolanie vedúceho úradu ministerstva zdravotníctva. Systém je chorý a bol aj za našej vlády. Nie v rezortoch, ktoré som viedol ja, ale v zdravotníctve áno. To, že sa menia riaditelia nemocníc po každých voľbách mi príde ako absurdné,“ povedal.

Obrazom: Proti korupcii protestovali v Bratislave dve tisícky ľudí

Vyhrážať sa protestujúcim odchodom je absurdné

Posledný decembrový protest sa podľa Lipšica týkal reakcie na smiešnu detinskú vyhrážku premiéra, že ak budú protesty pokračovať, on môže podať v júni demisiu. „Je absurdné vyhrážať sa protestujúcim, že odchádza. Neviem, čo od toho očakával. Že prídeme a povieme, že až tak ďaleko sme ísť nechceli? Nech zostane? Bola to teda reakcia na jeho detinské vydieranie, ktoré ani on nemyslel vážne,“ vyhlásil predseda NOVA.

Podľa neho dnešný hrozivý stav rozkrádania v zdravotníctve má dôsledky v podobe straty nevinných ľudských životov. „Ľudmila Kolesárová, ktorá robí v Dobrom anjelovi, upozornila na prípady, keď zomreli pacienti, aj deti choré na onkologické ochorenia. Neboli by zomreli, ak by bolo dosť peňazí na prístroje, lieky a zdravotnícke vybavenie. Peniaze sa rozkradnú a potom nie je na pomoc tým, ktorí sú v ohrození života. Systém rozkrádania v zdravotníctve stojí ľudské životy,“ zdôraznil.

Proti korupcii protestovali v Bratislave dve tisícky ľudí
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Predčasné voľby by riešením neboli

Podľa Lipšica by sa nič nestalo, keby premiér podal demisiu a vznikla by úradnícka vláda. Tá by mohla rozkrádanie v zdravotníctve zastaviť, alebo výrazne eliminovať. „V Čechách bola rok úradnícka vláda, ktorá sa stala jednou z najobľúbenejších. Tváriť sa, že buď bude premiérom Fico, alebo zavládne chaos… Prestane kradnutie. Jedným z cieľov mítingov teda je, aby skončil systém, ktorý zabetónovala Ficova vláda,“ uviedol Lipšic s tým, že Fico vyhral voľby a má legitímny mandát. Môže teda pokojne vládnuť.

Ak sa ide ale vyhrážať, má podľa Lipšica položiť vládu. „Ale nie o sedem mesiacov. Nech to urobí hneď,“ dodal. Predčasné voľby by podľa Lipšica riešením neboli.

„V tomto okamihu ich presadzujú strany, ktoré majú obavu, že budú preferenčne klesať. Smer, alebo niektoré opozičné strany. Vždy voľby skončili v neprospech toho, kto predčasné voľby presadzoval. Špekulácia s predčasnými voľbami môže dopadnúť všelijako. Pre Slovensko najlepší scenár je pád Ficovej vlády, úradnícka vláda a parlamentné voľby v marci 2016,“ konštatoval predseda NOVA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Lipšic