Slováci udelili v minulom roku menej víz Ukrajincom i Rusom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moskvou pochodovali tisícky odporcov vlády
Účastníci protestu proti bojom na Ukrajine pochodovali s ukrajinskými vlajkami v rukách a transparentmi s nápismi Nie vojne, Putin, prestaň klamať či Ukrajina, sme s tebou. Rusko, Moskva, 21. septembra 2014.
BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Slovenské zastupiteľské úrady udelili vlani podstatne menej víz turistom z Ukrajiny aj Ruska ako v roku 2013. Od začiatku roka do polovice decembra vydali generálny konzulát v Užhorode a zastupiteľský úrad v Kyjeve spolu 46 165 víz. Za rovnaké obdobie roka 2013 to bjavascript:wysiwygEditor(‚obsahclanku‘,‘
Ukrajinská vlajka
Foto: SITA/AP

‚,“);olo 82 163 víz. Agentúre SITA to povedal hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

„Znížený počet žiadostí o vízum v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2013 súvisí s liberalizáciou vízového režimu voči občanom Ukrajiny. Po eskalácii konfliktu na východe sme v mesiacoch máj a jún zaznamenali pokles záujmu turistov o cestovanie na Slovensko, a teda aj pokles počtu žiadostí o vízum. V ďalších mesiacoch evidujeme postupný nárast záujmu o víza za účelom turistiky,“ vysvetlil.

Mnohí cestujú na základe dlhodobejšieho víza

V Rusku od začiatku minulého roka do polovice decembra udelili 17 527 víz. V rovnakom období v roku 2013 bolo udelených 26 337 víz. Klesajúce čísla žiadostí o víza súvisia podľa Stana tiež s uľahčením režimu vydávania víz pre ruských občanov zo strany Slovenska.

„Určité percento občanov Ruskej federácie cestuje počas tohtoročnej jarnej a letnej turistickej sezóny do SR na základe dlhodobejšieho víza udeleného našimi konzulárnymi oddeleniami v Rusku v minulosti,“ doplnil.

Rusi i Ukrajinci sú významnými partnermi pre podnikateľov

Zjednodušenie udeľovania víz pre Rusov a Ukrajincov minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák koncom roka 2012 odôvodnil tým, že Rusko aj Ukrajina sú významnými partnermi pre našich malých a stredných podnikateľov.

Navyše naše zariadenia cestovného ruchu najmä vo Vysokých Tatrách a predovšetkým v zimnom období závisia podľa Lajčáka od počtu turistov z Ukrajiny a Ruska. Lajčák očakával, že zjednodušenie udeľovania víz zatraktívni Slovensko ako destináciu pre turistov a ako krajinu, kde majú Rusi a Ukrajinci svojich obchodných partnerov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR