Vláda schválila elektronické náramky pre domácich väzňov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenských odsúdencov budú monitorovať špeciálne náramky
Monitorovací náramok pre odsúdených na domáce väzenie. Bratislava, 28. apríl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. januára (SITA) – Používanie elektronických náramkov ako aj ďalších technických prostriedkov predovšetkým pri domácom väzení upravuje nový zákon z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes schválila vláda.

Rezort spravodlivosti plánuje spustiť pilotne projekt elektronického monitoringu osôb od 1. júla. V testovacej prevádzke budú do monitoringu zapojení aj figuranti z Policajnej akadémie a z Paneurópskej vysokej školy, ale aj odsúdení z otvorených oddelení, vysvetlil pre médiá minister spravodlivosti Tomáš Borec. Očakávajú, že na začiatku do systému zapoja 125 ľudí. V riadnej prevádzke sa čísla budú odvíjať od toho, ako budú tento trest udeľovať súdy.

Obrazom: Slovenských odsúdencov budú monitorovať špeciálne náramky

Počet domácich väzňov je veľmi malý

Systém umožní kontrolu až 2000 osôb. Borec zdôraznil, že kým od januára 2016 začne systém naplno fungovať budú musieť ešte uskutočniť školenia sudcov, prokurátorov, pracovníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže ako aj probačných a mediačných úradníkov. Zároveň musia posilniť probačnú a mediačnú službu, tento rok o 32 nových úradníkov a v budúcnosti podľa potrieb.

Ukladanie trestu domáceho väzenia je možné od 1. januára 2006 a má rastúcu tendenciu, ale stále je počet takto odsúdených veľmi malý. Za roky 2006 – 2012 to bolo spolu 222 odsúdených v porovnaní s asi 2500 odsúdenými, ktorí momentálne vykonávajú trest odňatia slobody v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a vzhľadom na povahu a závažnosť trestných činov by si mohli odpykávať trest v domácom väzení.

Nový systém bude vyžadovať iba tretinové náklady

Jeden väzeň v kamennom väzení pritom stojí štát 14 000 eur ročne a nový systém bude vyžadovať iba tretinové náklady. Trest domáceho väzenia bude možné uložiť až do dvoch rokov, a to pri menej závažných trestných činoch. Minister Borec zdôraznil, že teraz schválený zákon umožní masovejšie ukladanie trestu domáceho väzenia. Za pozitívum preto považuje uvoľnenie miest vo väzniciach, čo umožní nástup do výkonu trestu odsúdených, ktorí na to čakajú.

„Žiadni vrahovia, žiadni násilníci ani žiadni páchatelia závažnej kriminality nebudú predmetom programu,“ ubezpečil. Pokiaľ sa poruší prísny režim domáceho väzenia, bude musieť ísť odsúdený do riadneho väzenia, dodal.

Tento projekt sa rozbieha vďaka 22 miliónom eur, ktoré získalo ministerstvo z eurofondov. Návratnosť sa pritom očakáva pomerne rýchlo, po šiestich rokoch, konštatoval šéf rezortu spravodlivosti. Počíta sa aj so spoluúčasťou odsúdených, ktorí by hradili náklady na fungovanie systému. Upraví to vyhláška a ešte nie je definitívne určené, či pôjde o tretinu alebo polovicu nákladov, pričom náklady sú okolo troch eur na deň.

Zvýši sa ochrana obetí domáceho násilia

Minister upozornil, že systém zvýši aj ochrana obetí domáceho násilia. Technické prostriedky bude totiž možné použiť aj v prípade predbežného opatrenia v civilnom konaní, ak násilníkovi súd nariadi, aby nevstupoval dočasne do domu alebo bytu, v ktorom býva osoba, vo vzťahu ku ktorej je dôvodne podozrivý z násilia.

Chránenú osobu signalizačné zariadenie upozorní, že násilník sa približuje. Rovnako bude na to upozornené operačné stredisko, ktoré bude fungovať 24 hodín. Jeho úlohou bude nepretržitý dohľad a vyhodnocovanie vzniknutých incidentov a bude v prípade potreby spolupracovať s políciou. Takisto bude možné efektívnejšie obmedzovať výtržníctvo na spoločenských podujatiach a chrániť vybrané lokality pred páchateľmi trestných činov.

Zákon hovorí aj o novinkách v kontrole odsúdených na odňatie slobody

V zákone sa navrhuje umožniť použitie technických prostriedkov aj v rámci kontroly odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody. Podľa typu konkrétneho zákazu, povinnosti alebo obmedzenia sa použije vhodná kombinácia technických prostriedkov.

Technickými prostriedkami, ktoré sa budú používať, sú osobné identifikačné zariadenie (tzv. elektronický náramok), zariadenie na kontrolu prítomnosti v mieste výkonu rozhodnutia, zariadenie na určenie polohy kontrolovanej osoby, zariadenie varovania blízkosti, zariadenie kontroly požitia alkoholu, zariadenie hlasového overenia prítomnosti kontrolovanej osoby a zariadenie probačného a mediačného úradníka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec