V Tatrách fúkal silný vietor, trvá lavínové nebezpečenstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lavína, sneh, záchranári
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 6. januára (WEBNOVINY) – Na horách v utorok ráno doznievalo sneženie, počasie bolo prevažne zamračené a hmlisté a vo vyšších nadmorských výškach bola pre zvírený sneh horšia viditeľnosť.

Teplota sa pohybovala od -20°C do -5°C. Vo vyšších nadmorských výškach fúkal prudký až búrlivý vietor prevažne severozápadného smeru, ktorý dosahoval najmä na hrebeňoch hôr krátkodobo v nárazoch silu víchrice s rýchlosťou do 100 km/h, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Sneženie sprevádzal silný vietor

Za posledných 24 hodín napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách 5 až 20 centimetrov nového snehu,

v Nízkych Tatrách a Malej Fatre do 10 centimetrov a vo Veľkej Fatre do 5 centimetrov snehu.

Nový sneh nie je dostatočne prepojený s vrstvou starého snehu, na ktorom sa navyše koncom minulého týždňa vytvorila po mrznúcom daždi ľadová vrstva.

Sneženie sprevádzal veľmi silný vietor, ktorý väčšinu nového snehu previal na záveterné svahy. V týchto lokalitách je preto snehová pokrývka vyššia a dosahuje viac ako 100 centimetrov.

Na týchto miestach sa tiež spravili nebezpečné, málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na hrebeňoch a skalných rebrách je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo skalný podklad. Miestami sú na jej povrchu ľadové plochy.

Lavínové nebezpečenstvo pretrváva aj v Nízkych Tatrách

Vo Vysokých a Západných Tatrách naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä južných, juhovýchodných, juhozápadných a východných svahov nad 1 700 m n. m.

Silný vietor nafúkal nový sneh na záveterné strany, kde sa vytvorili málo stabilné snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie lavín na týchto miestach je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä na strmých svahoch so sklonom nad 30 stupňov. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú.

V Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo v polohách nad 1 600 m n. m. Snehové preveje a vankúše sa vytvorili najmä na juhovýchodných a východných svahoch a v žľaboch.

Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá naďalej aj v Malej a Veľkej Fatre, najmä v polohách nad 1 300 m n. m. Nafúkané snehové dosky a vankúše sa vytvorili na záveterných svahoch. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je potrebná najmä z hľadiska bezpečného pohybu vo vysokohorskom prostredí nad 1000 m n. m.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia