Beblavý podal na Kotlebu podnety, k dvadsiatkam sa priznal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kotleba
Predseda BBSK Marian Kotleba počas tlačovky k situácii vo zvolenskej nemocnici. Banská Bystrica, 7. august 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý v stredu podal dva podnety na predsedu banskobystrického vyššieho územného celku Mariána Kotlebu za porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. Oba podal zastupiteľstvu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Odvádzanie „dvadsiatok“ na Kotlebov účet je protiústavné

Ako informoval Beblavý agentúru SITA, prvý podnet súvisí s udalosťami z konca decembra predchádzajúceho roka, keď sa vo viacerých médiách objavili informácie o tom, že predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja odvádzajú zamestnanci kraja, ako aj iné osoby, časť svojej mzdy (tzv. dvadsiatky).

„Predseda kraja sa pred novinármi priznal, že o tejto podpore jeho osoby vie a darcom v ich činnosti nebude brániť, pričom s tým nemá žiadny problém. Podľa jeho slov slúžia dary aj na podporu politickej činnosti. Verejní funkcionári však tieto typy darov prijímať nemôžu,“ konštatoval Beblavý s tým, že im to zakazuje predpis najvyššej právnej sily, teda ústavný zákon, z dôvodu, aby nemohol byť uprednostnený osobný záujem verejného funkcionára pred záujmom verejným. Za porušenie zákona hrozí pokuta vo výške 12 mesačných platov.

Za podnikanie môže prísť o polročný plat

Beblavý tento podnet považuje za zásadný, pretože ak je možné, aby vysokí verejní funkcionári takto zneužívali svoju funkciu, tak je možné čokoľvek. „Podnet nie je motivovaný osobou Mariana Kotlebu, ale jeho previnením. Zároveň bude slúžiť ako test pre poslancov BBSK, ako sa vedia zhostiť svojej základnej úlohy – kontroly výkonnej moci,“ dodal Beblavý.

Druhý podnet sa týka živnostenského oprávnenia na obchodné meno Marian Kotleba – KKK – ANGLICKÁ MÓDA. Beblavý upozornil, že podľa živnostenského registra bolo prevádzkovanie tejto živnosti pozastavené 1. júna 2014, hoci zákaz podnikať ako živnostník mal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja už po 30 dňoch od nástupu na post župana, t. j. od konca januára 2014.

„Dátumy v živnostenskom registri preto vyvolávajú podozrenie, či si túto povinnosť splnil. Aktívne živnostenské oprávnenie ústavný zákon trestá stratou šiestich mesačných platov,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaMiroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)