KDH príde s vlastnou alternatívou k vláde, tvrdí Figeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Snem KDH s heslom Rodina. Práca. Spravodlivosť.
Predseda KDH Ján Figeľ počas snemu Kresťanskodemokratického hnutia. Poprad, 11. október 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – KDH chce podľa predsedu KDH Jána Figeľa prísť na jar s vlastnou alternatívnou ponukou k súčasnej vláde. Pritiahnuť chce verejne známe osobnosti. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, alternatíva sa bude volať KDH+.

„Už v názve je vyjadrený základ. Je ním hnutie, ktoré je nielen skúsené, ale aj posilnené v posledných zápasoch na úrovni komunálnej, regionálnej, európskej, aby bolo vnímané ako to, ktoré môže ponúkať spoluprácu, pretože ju dostalo do vienka vo forme mandátov,“ povedal s tým, že tie sú rozhodujúce na rozdiel od prieskumov, ktoré sa menia a často nevyjadrujú ani dlhodobú tendenciu.

KDH chce ponúknuť dlhodobú víziu

KDH je ľudové hnutie, ktoré je podľa Figeľa ukotvené hodnotovo a orientované programovo, nie populisticky. Na tomto východisku, v úsilí o posilnenie hnutia, sa odhodlali zostaviť nový základný program. Ponúknuť krajine dlhodobú víziu.

„KDH je dnes akcieschopná sila. Hnutie ponúka zároveň pozvanie pre tých, ktorí zmýšľajú a konajú podobne,“ uviedol.

„Plus“ vyjadruje podľa Figeľa niekoľko rozmerov spolupráce. Jedna dimenzia je pozvanie osobností verejného života, ktoré vlastnou autoritou, ale aj schopnosťou riešiť problémy doby by mohli byť prínosom pre krajinu a verejný život.

„Ďalšou je spolupráca s odborníkmi a širokou verejnosťou na úrovni odborného dialógu v oblastiach, ako sú zamestnanosť, rómska problematika, školstvo, zdravotníctvo. Treťou rovinou je politická spolupráca s tými, ktorí majú politický mandát. Teda s jednotlivcami, ale aj s politickými subjektmi,“ konštatoval.

Figeľ chce na Slovensku zodpovednú politiku

KDH chce ponúknuť tieto tri úrovne spolupráce tak, aby boli priestorom nielen dialógu a základnej zhody a rozhodovania pre tvorbu politiky, ale pre tvorbu alternatívy. „Táto alternatíva potrebuje program a nositeľov. Politika je o dôvere, aby sa základná zhoda preniesla do ďalších krokov. Budovanie dôvery je výzvou pre obdobie do volieb. Na jej základe budeme definovať samotnú volebnú stratégiu,“ vyhlásil. Podľa Figeľa však nie je každý zameraný na politickú angažovanosť.

Pre KDH spolupráca nie je problém, ale pravidlo. „Uchádzame sa však o spoluprácu, ktorá je konštruktívna na základe hodnôt a programu. Slovensko potrebuje stabilnú a zodpovednú politiku. Žiaľ, dnes má naplnené len to prvé. A to je málo,“ myslí si Figeľ.

KDH je podľa neho stabilná a akcieschopná strana, čo Slovensko potrebuje. „KDH ako parlamentná strana je odhodlaná ešte viac pracovať na alternatíve pre Slovensko,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie