Frešo považuje za chybu, že bol tvrdý pri výmene generácií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Freso
Podľa Pavla Freša jeho konkurent Ondrej Matej robí predkongresové intrigy. Foto: archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vidí svoju chybu v tom, že mal byť jemnejší pri výmene generácií v strane.

„Možno som mohol zjemniť proces štandardizácie, teda výmeny generácií. Nemal som byť tak tvrdý na tých, ktorí opakovane neuspeli vo voľbách. Ale v konkurencii desiatich strán nie je priestor na amatérsku politiku. Nemôžeme do volieb kandidovať opakovane neúspešných ľudí,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

Frešo si myslí, že v politike treba vedieť robiť kompromisy

Dospelí ľudia, ktorí chcú robiť politiku, musia vedieť podľa Freša robiť aj kompromisy a musia vedieť aj robiť. „U viacerých som kritizoval, že napriek tomu, že sú v politike dva, alebo trikrát dlhšie ako ja, napriek tomu, že sú mladší, nedokážu vyhrať voľby vo svojom okolí. To som považoval za chybu a možno práve obava z toho, že sa nedostanú na kandidátku v ďalších parlamentných voľbách, vyvolal u nich odpor voči predsedovi,“ myslí si Frešo.

Frešo tvrdí, že za príčinu svojho odchodu zo strany ho označujú funkcionári, ktorým neustúpil. Niektoré argumenty mu však pripadajú smiešne.

„Ľudia, ktorí neboli nikdy v exekutíve, ale boli 20 rokov v parlamente, mi neustále dávali návrhy ako a čo mám robiť, s kým mám robiť dohody a podobne. V kraji máme druhé volebné obdobie širokú stredopravú koalíciu. To ukazuje, že ten, kto sa dohodnúť vie a chce, je úspešný. Ak by odídenci mali spoločné presvedčenie a spoločný cieľ, ako zmeniť stranu, dá sa to pochopiť. Pozrime sa však kto z nich a kde skončil. Išlo len o ich osobné ambície, ktoré sa snažia naplniť v iných stranách,“ povedal.

SDKÚ-DS už opustili viacerí vedúci predstavitelia

Pred rokom v decembri opustila SDKÚ-DS trojica poslancov Lucia Žitňanská, ktorá je dnes v strane Most-Híd, Miroslav Beblavý, ktorý pôsobí v Sieti a Magda Vášáryová. Pred letom odišli z SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor. SDKÚ-DS v decembri opustila trojica poslancov NR SR Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný. Spolu s nimi odišiel banskobystrický predseda strany Stanislav Horník.

SDKÚ-DS opustili aj viacerí členovia v Bratislavskom kraji. Na rokovaní predsedníctva bratislavského regionálneho zväzu oznámil odchod zo strany bratislavský krajský šéf Michal Luciak. Odchod spolu s ním oznámili aj viacerí členovia predsedníctva.

SDKÚ-DS zostali v NR SR len dvaja poslanci, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. V Európskom parlamente pôsobia Eduard Kukan a Ivan Štefanec. Kukan povedal, že v strane zostane do konca, Štefanec sa rozhodne cez Vianoce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eduard KukanEugen JurzycaIvan MiklošIvan ŠtefanecJozef MikušLucia ŽitňanskáĽudovít KaníkMartin FedorMichal LuciakMikuláš DzurindaMiroslav BeblavýPavol FrešoViliam Novotný
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana