Požiarov pre stav komínov je veľa, hasiči chcú zmenu zákona

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kominar
Vyučení kominári na Slovensku chýbajú. Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – Hasiči chcú aj zmenou legislatívy bojovať proti požiarom, ktoré vznikajú pre nevyhovujúci stav komínov. V novele zákona o ochrane pred požiarmi navrhli, aby si ľudia dali kontrolovať aspoň raz ročne komín odborníkom, teda kominárom. Pred desiatimi rokmi táto povinnosť zo zákona vypadla.

Počet požiarov narástol o viac ako sto percent

Hasiči poukazujú na štatistiky požiarov v súvislosti s vykurovacími telesami. „Do roku 2005 sme dokázali udržať túto požiarovosť na úrovni 250 až tristo požiarov ročne, potom nám v priebehu desiatich rokov táto krivka narástla o viac ako sto percent,“ povedal vo štvrtok prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. Podľa neho to spôsobil lobing a následná zmena zákona, aby komíny nemuseli kontrolovali iba odborníci.

V legislatíve sa tak objavila klauzula, že komín má byť skontrolovaný, ale už nebolo uvedené kým. „Obyčajný laik alebo ten, kto si komín postaví, ho nevie skontrolovať tak, ako by to malo byť,“ argumentoval Nejedlý. Od roku 2005 začal stúpať počet spomínaných požiarov. V roku 2012 to bolo 709 požiarov, odvtedy mierne klesol na vlaňajších 563. „Stále je to minimálne dvojnásobok toho, čo bolo do roku 2005,“ vraví Nejedlý.

Komíny budú kontrolovať osoby s odbornou spôsobilosťou

Novela zákona o ochrane pred požiarmi je v pripomienkovom konaní. Zmeny by po schválení mohli platiť od leta. Legislatíva zavádza povinnosť, že všetky komíny budú musieť kontrolovať osoby s odbornou spôsobilosťou.

Pri tvorbe novely spolupracovali s Komorou kominárov Slovenska. Podľa Nejedlého je dnes kominárov viac ako tristo, pričom vedia vyškoliť 50 pracovníkov za rok. Na Slovensku je približne 800-tisíc rodinných domov plus bytová výstavba. Komín by mal prejsť podľa návrhu kontrolou raz za 12 mesiacov.

Hasiči predpokladajú, že občania aj kominári takéto nastavenie zvládnu. Za nesplnenie povinnosti v tejto oblasti hrozí fyzickej osobe pokuta do 99 eur, právnickej osobe do 16 600 eur. Nejedlý pripúšťa, že kontrola tejto povinnosti bude náročná a zodpovednosť je preto hlavne na ľuďoch.

Novela prináša aj ďalšie zmeny. Ruší sa pojem preventivár obce, ktorý mal hasičom pomáhať s kontrolou, ako ľudia v domácnostiach dodržiavajú požiarnu bezpečnosť. Podľa Nejedlého sa to neosvedčilo, keďže málokto dovolí cudzím ľuďom vstup do domu.

Pozíciu preventivára bude preto vykonávať požiarny technik alebo technik špecialista. Hasiči zároveň plánujú, že kontroly u právnických osôb už nebudú avizovať dopredu. „Štátny požiarny dozor sa nebude vykonávať tak, že sme aj rok dopredu oznamovali kontrolu. Aj Hasičský a záchranný zbor začne kontrolovať subjekty náhodným výberom,“ dodal Nejedlý.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia