Minister obrany USA ocenil Slovensko aj za pomoc Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chuck Hagel
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. januára (WEBNOVINY) – Ukončenie operácie ISAF v Afganistane, rozvoj obrannej spolupráce, investície do obrany a ďalšie modernizačné projekty boli témou rokovania ministra obrany SR Martina Glváča a náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Milana Maxima v Pentagone s ministrom obrany USA Chuckom Hagelom.

Slovenskí vojaci budú v Afganistane pôsobiť naďalej

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa MO SR Martina Balleková, Chuck Hagel počas stretnutia ocenil naše strategické spojenectvo a okrem iného vyzdvihol účasť našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane. Martin Glváč amerického kolegu ubezpečil, že naši vojaci budú aj naďalej pôsobiť v Afganistane v nebojovej misii.

„Pre príslušníkov Ozbrojených síl SR schválila Národná rada SR mandát pre operáciu Resolute Support v Afganistane. Na podporu spojeneckého úsilia sme tam už vyslali 66 profesionálnych vojakov,“ citovala v tlačovej správe zo stretnutia ministra Glváča hovorkyňa rezortu obrany.

Američania nám ponúkli pomoc pri akvizíciách

Ministri hovorili aj o investíciách do obrany. Glváč informoval, že za posledné dva roky slovenský rezort obrany urobil opatrenia s cieľom, aby čo najviac financií išlo do modernizácie. Hovorili aj o aktuálnych modernizačných projektoch ozbrojených síl.

„Americká strana nám ponúkla pomoc pri akvizíciách, napríklad viacúčelových vrtuľníkov. O tejto téme budem bližšie informovať doma,“ uviedol Martin Glváč.

Minister obrany SR zároveň informoval amerického kolegu o opatreniach, ktoré prijala SR v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Chuck Hagel ocenil okrem iného Slovenskú republiku za zabezpečenie reverzného toku plynu.

Glváč navštívi aj základňu Národnej gardy v Indiane

Po stretnutí v Pentagone sa Martin Glváč stretol s admirálom Josephom W. Rixeym, riaditeľom Agentúry pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu, s ktorým hovorili o amerických programoch pomoci a o ambíciách Slovenska angažovať sa v rámci programu FMS (Foreign Military Sales, zahraničný vojenský predaj).

Minister obrany počas návštevy USA navštívi základňu Národnej gardy v Indiane a stretne sa s guvernérom Indiany. Na oficiálnu návštevu Spojených štátov amerických odcestoval minister obrany Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim v stredu 7. januára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Chuck HagelMartin GlváčMilan Maxim
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky