Kadúc chváli odbornosť Kisku, mal by predkladať zákony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Slovensko prišiel maďarský prezident, stretol sa s Kiskom
Prezident SR Andrej Kiska počas TB po prijatí prezidentom SR. Bratislava, 10. december 2014. Foto: SITA/Katarína Acél - Gáliková

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Prezident by mal mať možnosť navrhovať a predkladať zákony rovnako, ako to dnes prislúcha vláde či poslancom parlamentu. Navrhuje to poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý chce priznaním zákonodarnej iniciatívy hlave štátu posilniť prezidentské právomoci.

„Priznaním zákonodarnej iniciatívy prezidentovi bude okrem iného vytvorená poistka pre prípady, kedy politické subjekty odmietajú, prípadne odkladajú riešenie pálčivých problémov občanov Slovenska z dôvodu, že sú pre ne politicky riskantné, neprijateľné či jednoducho nepovšimnuté,“ argumentuje Kadúc.

Poslanec obyčajných ľudí pripomína, že definitívne rozhodovanie o predložených návrhoch bude stále na pleciach parlamentu, zákon teda zaručí iba to, že návrh predložený hlavou štátu národná rada prerokuje, môže ho však neschváliť.

„V poslednom období prezident opakovane využil právo vetovať návrh zákona prijatý Národnou radou SR, pričom dôvody, ktoré uviedol, sa javili viac ako odborne relevantné a vyvažujúce politické záujmy vládnej strany,“ tvrdí Kadúc.

Prezident sa tak podľa neho stal aktívnym a dôležitým činiteľom na politickom poli, čo je vzhľadom na vysoký stupeň legitimity jeho moci – je priamo zvolený občanmi – akceptovateľné a prirodzené. Podľa Kadúca sa pri posilnení legitimity hlavy štátu, z parlamentnej na priamu voľbu občanmi, zabudlo na posilnenie kompetencií, respektíve právomocí prezidenta. Aj preto by priznal prezidentovi právo predkladať zákony.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Kadúc
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti