Akadémia vied by potrebovala 65 miliónov, tvrdí budúci šéf

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Slovenská akadémia vied by potrebovala na bežný chod 60 miliónov eur a ďalších približne 5 miliónov eur na rozvojové programy, napríklad podporu špičkových tímov, podporu prioritných smerov či ohodnotenie vynikajúcich výsledkov v hodnotení pracovísk.

Takúto predstavu o rozpočte pre SAV má podpredseda akadémie pre ekonomiku Pavol Šajgalík, ktorý by sa po hlasovaní Snemu SAV v stredu 7. januára mal stať novým predsedom akadémie. Jeho vymenovanie ešte musí potvrdiť prezident Andrej Kiska. Šajgalík krátko po stredajšom hlasovaní členov Snemu SAV povedal, že už v januári by chcel začať hovoriť s príslušnými ministerstvami o rozpočte akadémie na budúci rok.

Ústavy akadémie prejdú transformáciou

Pavol Šajgalík
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Dôležitou udalosťou vo vývoji Slovenskej akadémie vied bude v tomto roku transformácia jej ústavov na verejno-výskumné inštitúcie. Transformácia má pritom odstrániť bariéry brániace aktívnejšej spolupráci s podnikateľmi na riešení výskumných úloh.

Ako Šajgalík povedal pre agentúru SITA, podľa harmonogramu by mali k 1. septembru sformovať nové celky, ktoré však budú mať ešte rozpočtovú, prípadne príspevkovú formu hospodárenia. Napokon 1. januára 2016 by sa tieto nové celky mali pretransformovať na verejno-výskumné inštitúcie. Pôvodný zámer – zlúčiť organizácie SAV do 12 verejných výskumných inštitúcií – sa podľa slov Šajgalíka ukázal ako nerealizovateľný.

„Teraz musí nastať intenzívna diskusia v rámci SAV o novom usporiadaní. Koľko verejno-výskumných inštitúcií sa po takejto diskusii sformuje, je predčasné stanovovať,“ hovorí Šajgalík. Navrhnutý predseda SAV zároveň dodal, že pri transformácii nepredpokladá zánik ústavov v tom zmysle, že by niektorý výskumný smer zanikol. Ak transformácia bude hladká, prinesie podľa Šajgalíka pre verejno-výskumné inštitúcie väčšie možnosti v narábaní s peniazmi, ako aj jednoduchšiu spoluprácu s odberateľmi výsledkov akadémie.

Bývalý predseda bol slabý vo vyjednávaní

Členovia snemu akadémie sa tento týždeň zaoberali voľbou nového predsedu SAV po tom, ako na mimoriadnom rokovaní vo štvrtok 18. decembra 2014 schválili návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka. Kritici vyčítali Pastorekovi najmä slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu na tento rok a komunikáciu vo vnútri akadémie. Pastorekovi sa malo jeho druhé funkčné obdobie vo vedení akadémie pôvodne skončiť v roku 2017.

Slovenská akadémia vied mala v tomto roku pôvodne hospodáriť s rozpočtom 50,5 milióna eur, vláda však napokon schválila dodatočných osem miliónov eur oproti pôvodnému návrhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaPavol Šajgalík
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied