Na Slovensku padli rekordy, teplomer ukázal takmer 18 °C

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Leto, kvety, margaréty, horúčavy
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Na Slovensku v sobotu padali teplotné rekordy, v bratislavskej Mlynskej doline namerali 17,5 stupňa Celzia.

Prúdenie veľmi teplého vzduchu sa cez deň výrazne prejavilo na krajnom juhozápade krajiny, informoval agentúru SITA klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško.

Práve teplota v Mlynskej doline v Bratislave bola maximálnou dennou teplotou na Slovensku. „Iba o niečo nižšia bola teplota vzduchu v Bratislave na letisku, a to 17 stupňov Celzia,“ poznamenal. Aj v Hurbanove a na niektorých miestach na Záhorí teplota vzduchu prekročila 16 stupňov Celzia.

V susednom Rakúsko však bolo ešte teplejšie. V Salzburgu namerali viac ako 20 stupňov Celzia. Tam prispel k takejto vysokej teplote vzduchu veľkou mierou teplý suchý vietor, ktorý vanie z južného smeru a prekonáva pohorie, pripomenul.

„Dnes sme teda zaregistrovali nový rekord najvyššej teploty vzduchu pre 10. január,“ uviedol s tým, že doteraz platil pre tento deň rekord 16,6 stupňa Celzia z letiska v Kuchyni z roku 2007. V Hurbanove bolo vtedy 16,5 stupňa Celzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavel Faško