Lajčák je tiež Charlie, uctil si obete parížskeho útoku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pamiatka obetí parížskeho útoku
Obyvatelia hlavného miesta Litvy si spomínajú na obete teroristického útoku v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. januára (WEBNOVINY) – Do kondolenčnej knihy na francúzskom veľvyslanectve v Bratislave sa v pondelok podpísal aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. „Aj ja som Charlie a my všetci sme Francúzsko,“ napísal.

Všetky články o teroristických útokoch v Paríži nájdete

—–> TU

Ako ďalej agentúru SITA informovali z tlačového odboru ministerstva, Lajčák si v prítomnosti francúzskeho veľvyslanca Didiera Lopinota uctil pamiatku obetí minulotýždňovej tragédie v magazíne Charlie Hebdo. Lajčák opäť zdôraznil, že ostro odsudzuje akékoľvek útoky na slobodu slova a médií, ako aj radikálne a extrémistické akty.

Obrazom: Ulicami Paríža pochodovali státisíce ľudí proti terorizmu

Tri dni trvajúcu vlnu násilia v Paríži, ktorú odštartoval útok na redakciu týždenníka Charlie Hebdo, si v pondelok ľudia opäť pripomenú na zhromaždení, ktoré sa bude konať o 18:30 pred francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave. Pred veľvyslanectvo pozýva veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot, „aby sme opäť vyzdvihli francúzske farby a ukázali naše pripútanie k demokratickým a republikánskym hodnotám.“

Ľudí zároveň pozýva zapísať sa aj do kondolenčnej knihy, ktorá je v galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici otvorená ešte do stredy večera.

Lajčák si uctil pamiatku obetí parížskych útokov
Foto: SITA/MZVaEZ SR

Vlna násilia si v Paríži vyžiadala sedemnásť mŕtvych

Na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo v stredu 7. januára zaútočili bratia Kouachiovci. Tí prišli pomstiť provokačné protiislamské karikatúry, ktoré týždenník pravidelne publikoval. V piatok 9. januára sa následne odohrali dve rukojemnícke drámy v okolí Paríža.

Policajný zásah v mestečku Dammartin-en-Goele sa skončil smrťou oboch útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Rukojemnícka dráma sa v rovnakom čase skončila aj v kóšer supermarkete na východe Paríža. Útočník pri policajnej akcii takisto prišiel o život, spolu s ním však aj štyria rukojemníci.

Tri dni trvajúca vlna násilia v Paríži a okolí, ktorú v stredu odštartoval útok v redakcii týždenníka Charlie Hebdo, si vyžiadala 17 mŕtvych vrátane novinárov a policajtov. Streľba a následné rukojemnícke drámy boli najkrvavejším činom islamistov v Európe od roku 2005, keď pri útokoch na londýnsky dopravný systém zahynulo 57 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo