USA ponúkli Slovensku vrtuľníky, môžu stáť až 300 miliónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojenský vrtulník
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. januára (WEBNOVINY) – Slovensko dostalo od USA počas minulotýždňovej návštevy ministra obrany Martina Glváča ponuku na nákup vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS).

Minister obrany Martin Glváč v pondelok novinárom vysvetlil, že obmena vzdušných síl by mala dve fázy. Počas prvej fázy by Slovensko postupne obstaralo deväť vrtuľníkov, celkovo by sa v priebehu šiestich rokov mali vymeniť teraz používané Mi 17 tak, že každý rok by sa kúpili dva až tri nové vrtuľníky.

O nákupe musí rozhodnúť vláda

Za prvých deväť vrtuľníkov by Slovensko podľa Glváča malo zaplatiť najviac 300 miliónov dolárov, definitívna cena bude závisieť od konkrétnej špecifikácie a vybavenia strojov. V cene je zahrnutý aj výcvik pilotov, školenia a údržba.

Definitívne o spôsobe nákupu vrtuľníkov musí rozhodnúť vláda a Bezpečnostná rada, podľa Glváča sú zatiaľ v hre aj ďalší výrobcovia a krajiny. Ak by si Slovensko vybralo americké vrtuľníky, prvé stroje by podľa ministra mohli doraziť do roka.

Americký veľvyslanec Theodor Sedgwick priblížil, že cez program Foreign Military Sales umožňuje USA nákup vojenskej techniky štátom NATO za rovnakú cenu, za akú nakupuje americká armáda. Keďže tá nakupuje vo veľkých objemoch, má u výrobcov výrazné zľavy a členské štáty NATO tak môžu nakupovať techniku lacnejšie.

Slovensko je dôležitým strategickým partnerom USA

Nákupy formou FMS sú podľa Sedgwicka transparentné, bez prostredníka a Slovensku môžu poskytnúť potrebnú interoperabilitu s krajinami NATO. „Slovensko je veľmi dôležitým strategickým partnerom USA. Ak dôjde k schváleniu nákupu vrtuľníkov vládou SR, dúfame, že to povedie k ďalším nákupom cez program Foreign Military Sales,“ konštatoval americký veľvyslanec.

Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima je vrtuľník Sikorsky UH-60 Black Hawk univerzálny, stredne ťažký vrtuľník vyhovujúci úlohám, ktoré plnia slovenské ozbrojené sily. Glváč podotkol, že o nákupe vrtuľníkov Slovensko s USA diskutuje už dlhšie, rovnako ako s inými krajinami.

Vrtuľníky chce Glváč postupne kupovať za hotové peniaze a nie na dlh. Do úvahy tu prichádza aj možnosť, že rezort obrany na ne dostane peniaze navyše mimo schváleného rozpočtu, o čom už Glváč hovoril s premiérom Robertom Ficom i ministrom financií Petrom Kažimírom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Glváč