Lipšic a Matovič chcú sfunkčniť zákon o pôvode majetku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matovic lipsic
Zľava: Nezaradený poslanec Daniel Lipšic a poslanec za OĽaNO Igor Matovič na tlačovej besede. Bratislava, 7. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku chcú opoziční poslanci Daniel Lipšic (nezaradený) a Igor Matovič (OĽaNO). Návrh novely zákona zakotvuje princíp, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú v slovenskej legislatívne presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

Súčasný zákon je nefunkčný

„Súčasná právna úprava je nefunkčná aj z dôvodu, že sa dá ľahko obísť,“ argumentujú Lipšic a Matovič. Za príjmy sa podľa návrhu opozičných poslancov považuje peňažný alebo nepeňažný príjem z činnosti alebo z majetku, vrátane príjmu z prevodu majetku, ako aj príjem z iných zdrojov.

Za legálny príjem sa počíta aj štipendium, príspevok alebo iná podpora, dávka sociálneho poistenia a dôchodok starobného dôchodkového sporenia, náhrada škody, náhrada nemajetkovej ujmy, výhra v lotérii, stávke alebo inej podobnej hre, výhra z reklamnej súťaže a žrebovania, či cena z verejnej súťaže a športovej súťaže.

Ako nelegálny definuje novela príjem, ktorého spôsob nadobudnutia je v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom a pokiaľ sa nepreukáže opak, aj príjem, ktorého spôsob nadobudnutia nie je preukázaný.

Nezvyčajne vysoký objem financií by mal byť nelegálny

Za nelegálny príjem by sa mal považovať aj v danom čase a na danom mieste pre svoju zložitosť nezvyčajne vysoký objem finančných prostriedkov, ktorý zjavne vybočuje z bežného rámca alebo povahy spôsobov nadobúdania príjmu osoby alebo nemá pre osobu, od ktorej bol príjem nadobudnutý, žiaden ekonomický účel alebo zrejmý zákonný účel.

Lipšic a Matovič navrhujú doplniť aj úpravu Trestného zákona, na základe ktorej ak by bola osoba uznaná za vinnú zo spáchania závažných zločinov, bola by táto osoba povinná preukázať, ktorý svoj majetok získala z legálnych príjmov. Ak by toto dôkazné bremeno neuniesla, majetok by mohol byť postihnutý trestom prepadnutia.

Majetok v prospech štátu ešte neprepadol

Parlament schválil zákon o preukazovaní pôvodu majetku ešte v roku 2005. Navrhoval ho vtedajší opozičný poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico. Zákon mal pozastavenú účinnosť, lebo bol napadnutý na ústavnom súde. Ústavný súd v roku 2008 označil zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2005 za protiústavný, a to v oblastiach retroaktivity a presunu dôkazného bremena na fyzické a právnické osoby.

V roku 2010 prvá vláda Roberta Fica schválila vynovenú právnu normu o preukazovaní pôvodu majetku. Zatiaľ podľa nej nebol nikto odsúdený. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2010 hovorí o tom, že ak má niekto o pol milióna eur vyšší majetok, ako sú jeho legálne príjmy, môže tento nelegálne nadobudnutý majetok prepadnúť v prospech štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičRobert Fico