Registrácia  |   Prihlásenie Podnikám.skNajky.skDámskaJazda.skByvaniejehra.skCestujsi.sk

WebNoviny

Meniny má: Diana

Počasie na dnes:

Zdielať na:

Tajomstvo čaju

Autor: WBN/PR, 13. januára 2015 10:23, aktualizované: 13. januára 2015 10:24
Foto: TATRATEA
BRATISLAVA 13. januára (WBN/PR) - V minulosti naši predkovia liečili mnoho chorôb domácou medicínou. Základnou súčasťou receptúry bol teplý vylúhovaný čaj zo starostlivo nazbieraných byliniek. Pridali loj, med a štipku roztlačeného cesnaku. Každý mal svoj vlastný recept, ale všetci ho volali čaj.

Tatranský čaj sa zachoval ako tradičná špecialita podávaná v zbojníckych kolibách. Silný horúci čaj z tatranských bylín zaliaty koncentrovaným liehom a sladený medom bol hosťom podávaný v rámci zvláštneho rituálu. Pri servírovaní totiž čašník vystrelil do vzduchu zo zbrane, aby tým umocnil atmosféru prepadu hostí "zbojníkmi". Pri tejto ľudovej tradícií vznikla myšlienka preniesť kus Slovenska do sveta a plniť tento lahodný nápoj sériovo.

Od roku 2003 sa Tatranský čaj vyrába v Kežmarku. Do nádherných dizajnových fľaší s typickým T sa začal plniť v roku 2009 a vtedy dostal aj globálny názov - TATRATEA. Je bezpochyby prvým originálnym liehovinovým nápojom na čajovom základe.

Foto: TATRATEA


Poctivý výber prvotriednych čajov a bylín je pilierom TATRATEA. Po prísnej kontrole surovín a ich dôkladnej príprave prebieha špeciálna extrakcia dvojitou až trojitou maceráciou. V nej tkvie kúzlo, ktoré vytiahne zo všetkých ingrediencií to najlepšie a tvorí tak srdce TATRATEA. Samostatne sa maceruje čierny čaj, byliny a hobliny z duba. Čajové lístky z indickej provincie Assam sú pomaly macerované v studenom alkohole na získanie sviežej arómy, sladkastej chuti a silno-tmavej farby. Osobitú a typickú chuť mu dodávajú hobliny z duba – posvätného stromu Slovanov – namáčané v jemnom liehu. Správna kombinácia bylín a korenia vytvára unikátnu synergiu prírodných chutí. Lieh z nich pomaly uvoľňuje esencie, ktoré tvoria základ chute. Aby boli vstupné ingrediencie čerstvé, tento proces trvá maximálne 6 týždňov a po ňom nasleduje prvá mechanická filtrácia.

Foto: TATRATEA


Z macerátov kvalitného indického čaju Assam, dubového dreva a bylín (napr. ľubovník, medovka , mäta, pestrec mariánsky, palina či klinček) sa pridaním ovocných destilátov a extraktov pripravuje čajovo-bylinný koncentrát. Tento koncentrát zreje až 8 týždňov, kde sa pôsobením kyslíka a času ingrediencie jemne premiešajú.
Foto: TATRATEA
Po maturácii koncentrátu prichádza na rad druhá mechanická filtrácia.

Veľký význam pre kvalitu a chuť výsledného produktu má voda. Keďže produkty sa vyrábajú v bezprostrednej blízkosti Vysokých Tatier, bolo by hriechom nepoužiť tú najkvalitnejšiu vodu priamo z nich. Voda z Kežmarskej bielej vody je pred použitím upravená prostredníctvom Grander filtra.

Zmiešaním pramenitej horskej vody, veľmi jemného rafinovaného liehu, cukrového sirupu a maturovaného koncentrátu vzniká kúsok slovenskej prírody ukrytej vo fľaši.
Finálna kompozícia takto dozrieva. Po 6 týždňoch nasleduje konečná, v poradí už tretia filtrácia a následné plnenie do ikonických fliaš. Pred balením do originálnych kartónov je každá fľaša starostlivo ručne utretá, aby v plnej kráse našla svojho majiteľa.

Takto sa tvorí TATRATEA. Precízne, s vášňou a láskou.
Je to dlhá a náročná cesta. Odkryte toto tajomstvo > >


Pridajte sa k nám na Facebooku

Anketa
Mal by minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť pre kauzu Bašternák?
Určite áno, má toho na rováši viac, nie je to len táto kauza
Mali by odísť všetci, každý z politikov má maslo na hlave
Nie. Je to jeden z najlepších ministrov, opozícia zavádza a kauzu si vymyslela
O politiku sa nezaujímam
Ďalšie ankety