Orlica Anička trávi zimu na svojom obľúbenom mieste

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Orlica
Foto: ilustračné, SITA/Ochrana dravcov na Slovensku.

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Orlica Anička trávi zimné mesiace nad savanou na území africkej Botswany. Ako na svojej internetovej stránke informovala Správa Tatranského národného parku, posledné pozície jej vysielač odvysielal od jazera Sua Pan na severovýchode krajiny.

Podľa ochranárov táto lokalita disponuje dostatkom potravy, keďže tu trávila veľa času aj počas minulej zimy. Na Slovensko by sa mala Anička vrátiť na prelome marca a apríla.Orlica Anička sa na púť na africké zimoviská vydala v septembri. Nad územie Afriky sa orlica dostala v októbri po prelete cez územie Blízkeho východu. Následne sa letom ponad Sudán, Etiópiu a Ugandu dostala k Viktóriinmu jazeru.

V novembri ju na území Konžskej republiky na tri týždne zdržali dažde, ktoré jej komplikovali zháňanie potravy, preto ich prečkávala v korunách stromov. Zároveň s ňou ochranári v tomto období pre slabý signál GPS vysielača stratili kontakt. Ten sa podarilo znovu nadviazať v polovici decembra. V tom období sa Anička zdržiavala nad územím Zimbabwe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať