Súdna rada napadla na ústavnom súde zmrazenie platov sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca sudy kladivko
Foto: ilustračné, Shutterstock

KOŠICE 13. januára (WEBNOVINY) – Súdna rada SR zastúpená predsedníčkou Janou Bajánkovou napadla na Ústavnom súde SR pre neústavnosť zákon, ktorým bol aj tohto roku zmrazený plat sudcom. V podaní súdna rada zároveň žiada, aby ÚS pozastavil účinnosť napadnutých uznesení.

Zmrazovanie platov sudcov nespĺňa kritériá

„Vzhľadom na pozitívnu ekonomickú situáciu štátu pokračovanie v zmrazovaní platov sudcov tretí rok za sebou nespĺňa kritériá o dočasnosti opatrenia, ani kritérium o výnimočnosti zásahu do platov sudcov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou materiálnej garancie nezávislosti sudcov aj podľa judikatúry ústavného súdu,“ uvádza súdna rada v podaní. Podľa nej ide o arbitrárne a svojvoľné zásahy zákonodarcu, čo je v rozpore s ústavou.

Súdna rada napáda články a ustanovenia zákona z 27. novembra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa Zákon NR SR o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Konkrétne napadla článok 1, v ktorom sa uvádza, že v roku 2015 patrí sudcovi ústavného súdu plat vo výške určenej v roku 2012, ako aj ustanovenie, že priemerný plat sudcu vo výške určenej v roku 2012 podľa tohto zákona je priemerným platom sudcu aj v roku 2015.

Neústavnosť mala spočívať v zmrazení platov

Napáda aj článok, ktorý hovorí, že na účely určenia základného platu sudcu Najvyššieho súdu SR a Špecializovaného trestného súdu sa za základný plat považuje plat priznaný v roku 2012. V rovnakej výške ako v roku 2012 má byť aj priznaný funkčný príplatok pre rok 2015. Podľa súdnej rady napadnuté ustanovenia sú v rozpore s ústavou.

Podľa súdnej rady neústavnosť napadnutých ustanovení spočíva v tom, že NR SR zasiahla do platových pomerov sudcov zmrazením platov sudcov, takže nedôjde k valorizácii, ktorá spočíva v tom, že sa základný plat sudcov odvíja od priemerného platu v národnom hospodárstve. Poukazuje na skutočnosť, že v zmrazovaní platov sudcov sa pokračuje už tretí rok, pričom základný plat sudcu je odvodený od priemerného platu dosiahnutého ešte v roku 2011.

Zásah do materiálneho zabezpečenia sudcov musí byť dôrazne odôvodnený

„Zásah do materiálneho zabezpečenia sudcov garantovaného zákonom nesmie byť výrazom svojvôle zákonodarcu, ale musí byť odôvodnený výnimočnými okolnosťami. Zásahy zákonodarnej moci vždy prekročia ústavné limity, ak nie sú dané také skutočnosti, ktoré obsahujú jednoznačné argumenty o výnimočnej situácii alebo dočasnej povahe zásahu,“ uvádza súdna rada.

Súdna rada argumentuje, že v roku 2014 bola priaznivá ekonomická situácia, ktorá sa má zlepšovať aj v roku 2015, pričom na základe pozitívnych hospodárskych výsledkov sa uvoľnila dlhová brzda. Súčasne s tým v uplynulých dvoch rokoch rástla produktivita a aj priemerná nominálna výška mzdy v národnom hospodárstve.

Harabin žiadal prešetrenie zákonnosti konania poslancov už v novembri

Štefan Harabin podal trestné oznámenie v súvislosti s ďalším zmrazovaním platov už v novembri 2014. V súčasnosti sa ním zaoberá vyšetrovateľ. Agentúre SITA to potvrdil Michal Šúrek z bratislavskej krajskej prokuratúry.

Harabin podal 14. novembra podnet na prešetrenie zákonnosti konania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov. Podľa neho je potrebné preskúmať prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť poslancov, či sa nedopustili zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo poškodzovania cudzích práv.

Šúrek spresnil, že dozorujúci prokurátor okresnej prokuratúry Bratislava I. ešte v decembri oznámenie odovzdal na vybavenie na Odbor kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I. „Vyšetrovateľ sa vecou v súčasnosti zaoberá. Po doplnení trestného oznámenia vo veci meritórne rozhodne,“ informovala agentúru SITA bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Štefan Harabin
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR