Muži budú musieť ísť do vojny a zabíjať, šíri sa internetom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN
Slávnostný nástup profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Maďarska, ktorí sa vrátili z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Nitra, 25. september 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany upozorňuje ľudí na dezinformácie, ktoré sa šíria internetom o tom, že muži od 18 do 55 rokov dostanú na 70 percent povolávacie rozkazy. Údajne ak do 30. januára neodoprú výkon mimoriadnej služby, hrozí, že budú musieť ísť zabíjať ľudí do vojny.

„Rezort obrany sa ostro ohradzuje voči týmto informáciám. Nejde o žiadnu novinku, ktorá by akokoľvek súvisela so situáciou na Ukrajine alebo kdekoľvek vo svete,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.

Odopretie mimoriadnej služby v stave bezpečnosti je možné v zmysle platnej legislatívy už od roku 2005. Podľa zákona môže občan, na ktorého sa vzťahuje branná povinnosť, odoprieť v stave bezpečnosti výkon mimoriadnej služby, ak je v rozpore s jeho svedomím alebo náboženským vyznaním.

„Občan môže takéto vyhlásenie podať v roku, v ktorom mu vznikla branná povinnosť a v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti. Takéto vyhlásenie sa však nevzťahuje na obdobie krízovej situácie, ako je núdzový stav, výnimočný stav, vojnový stav a vojna,“ ozrejmila Balleková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky