Súdna rada hľadá novú budovu, Fico ju posiela do štátnej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Premiér Robert Fico Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. januára (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico ponúkol Súdnej rade SR ako ich možné budúce sídlo štátnu budovu, ktorá je v správe Úradu vlády SR. Informoval o tom agentúru SITA Tlačový odbor úradu vlády.

Možnosťou je aj krátkodobý komerčný príjem

Keďže rokovania o budúcom sídle súdnej rady stále prebiehajú, úrad vlády nechcel spresniť, o akú budovu ide. Bližšie informácie zatiaľ nemajú ani v Kancelárii Súdnej rady SR. Pre agentúru SITA iba dodali, že v najbližších dňoch by sa mala ísť predsedníčka rady Jana Bajánková pozrieť na ponúknuté priestory.

Minister financií Peter Kažimír ešte minulý týždeň uviedol, že v prípade súdnej rady je možnosť aj krátkodobého komerčného prenájmu. Je to možnosť, ktorú ponúkame, uviedol. Rada totiž potrebuje priestory na rokovania, na ktorých sa bude zaoberať materiálmi z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o nových kandidátoch na sudcov. Ako informovali agentúru SITA z Národného bezpečnostného úradu, informácie určené Súdnej rade budú mať stupeň utajenia Vyhradené. Tomu budú musieť zodpovedať aj priestory, kde sa bude s nimi pracovať.

NBÚ bude robiť previerky sudcov

NBÚ bude podľa zákona preverovať sudcovskú spôsobilosť úspešných kandidátov z výberových konaní na sudcov. Nejde teda o klasické bezpečnostné previerky. Súdna rada na základe predložených dokumentov z NBÚ a na základe výsledkov výberového konania komplexne posúdi uchádzačov a rozhodne o ich predložení prezidentovi. Hlava štátu na základe ústavy vymenováva kandidátov za sudcov.

Na potrebu hľadania priestoru pre Súdnu radu SR ale aj Najvyšší súd SR upozornil na poslednom decembrovom rokovaní vlády premiér Robert Fico. Po schválení rekodifikácii civilného práva vtedy uviedol, že po tom, ako „sme sa pustili do obsahových zmien, mali by vyriešiť v prípade súdnictva aj vizuálnu stránku“.

Premiér upozornil na starú budovu Národnej rady SR či Miestodržiteľský palác, ktoré patria štátu a stojí podľa neho za to posunúť ich súdnej moci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana BajánkováPeter KažimírRobert Fico
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR