Hazard je podľa Lipšica blízko škôl, novelou to chce zmeniť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daniel lipsic
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 14. januára (WEBNOVINY) – Dostať hazard ďalej od škôl navrhuje v novele zákona o hazardných hrách nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Právna úprava zavádza zákaz prevádzkovania výherných prístrojov, technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi a videohier vo vzdialenosti do 200 metrov od školy, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže, a to nielen mimo herní, ako je to podľa súčasného právneho stavu, ale aj v herniach.

„Deti a mládež totiž patria medzi najrizikovejšie skupiny a závislosť od hazardných hier ohrozuje nielen ich, ale aj ich rodiny. Následkom závislosti sa totiž v mnohých prípadoch stáva aj páchanie trestných činov,“ vysvetľuje Lipšic. Návrhom chce chrániť deti a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier.

Novela zároveň zavádza možnosť, že ak sa najmenej tridsať percent oprávnených voličov obce petíciou sťažuje na narúšanie verejného poriadku v súvislosti s prevádzkovaním hazardných hier, tak je obec povinná rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenia. Ak by obec takýto návrh zamietla, bola by obec povinná o požiadavke z petície vyhlásiť miestne referendum podľa zákona o obecnom zriadení a prenechala rozhodnutie o regulačnom opatrení voči prevádzkovaniu hazardných hier na obyvateľov obce, navrhuje sa v predloženej novele.

Lipšic pripomína, že v minulom roku sa v hlavnom meste Slovenskej republiky rozšíril počet herní, a to tak v centre Bratislavy ako aj v okrajových mestských častiach. Mestské časti sú však podľa Lipšica znevýhodnené z dôvodu, že im zákon neumožňuje obmedziť prevádzkovanie takýchto zariadení prostredníctvom petície občanov, preto to navrhuje zmeniť.

Návrhom Daniela Lipšica sa bude parlament zaoberať na januárovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Lipšic