Figeľ: Stratégia ľudských práv je v protiklade s referendom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Figel
Predseda KDH si myslí, že Fica by mohol vo voľbách poraziť Pavol Hrušovský. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 18. januára (WEBNOVINY) – Pripravovaná Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv je podľa predsedu KDH Jána Figeľa v protiklade so zámerom a podstatou otázok referenda o ochrane rodiny, pri ktorom vládny SMER-SD odporúča svojim voličom účasť.

Ako povedal Figeľ pre agentúru SITA, stratégia nie je v súlade s ustanoveniami slovenského ústavného poriadku a univerzálnych ľudských práv, ako ich garantuje Listina základných ľudských práv a slobôd. O stratégii mala v stredu rokovať vláda. Materiál však stiahla z rokovania.

Stratégia sa nevenuje rodine ani na jednej strane

Stratégia sa podľa Figeľa právam rôznych skupín občanov venuje nevyvážene, v rôznom rozsahu. „Najväčšia pozornosť v rámci príloh materiálu – v rozsahu 105 strán – je venovaná skupine LGBTI osôb. Podpore a ochrane starších ľudí sa venuje na 14 stranách, predchádzaniu rasizmu a xenofóbie na 12 stranách, právam chudobných na 10 stranách, právam osôb s telesným postihnutím na deviatich stranách. Rodine sa celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv nevenuje ani na jednej strane,“ upozornil Figeľ.

S aktuálnym znením stratégie nesúhlasili mnohé mimovládne organizácie a predstavitelia cirkví. V decembri sa uskutočnil aj protest pred Úradom vlády SR pod názvom „Živá reťaz proti Stratégii ne-ľudských práv“. Najrozumnejšie v tejto situácii by podľa Jána Figeľa bolo definitívne stopnutie tohto návrhu Stratégie a celkový presun ľudskoprávnej agendy prostredníctvom zmeny kompetenčného zákona spod rezortu diplomacie pod gesciu ministerstva spravodlivosti.

„Ochrana ľudských práv inštitucionálne, vecne a odborne patrí oveľa viac do oblasti spravodlivosti než do oblasti diplomacie. V prípade silného mandátu od občanov a účasti na vládnej zodpovednosti bude KDH presadzovať zmenu kompetenčného zákona a následné prepracovanie navrhovanej Stratégie ochrany ľudských práva na Slovensku,“ dodal predseda KDH.

Zmena zákona sa už pripravuje

Súčasnú organizáciu ministerstiev zmenila vláda v roku 2012 tým, že post podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý v Radičovej koalícii zastával Rudolf Chmel, nahradila funkciou vicepremiéra pre veľké investície. Robert Fico ju zveril Ľubomírovi Vážnemu. Ľudskoprávna agenda bola presunutá na vicepremiéra Miroslava Lajčáka.

Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku vláda vypustila z programu dnešného rokovania. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý materiál predkladá, tento postup vysvetlil tým, že téma ľudských práv prechádza z jeho rezortu na rezort spravodlivosti a ministra Tomáša Boreca.

Zmena kompetenčného zákona sa už pripravuje a bude potrebné pre zmeny upraviť aj uznesenie k stratégii. Lajčák odmietol spájať tento krok s blížiacim sa referendom o rodine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľMiroslav LajčákRobert FicoRudolf Chmel