Kiska vymenoval nového šéfa SAV, čaká ho náročná úloha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pavol Šajgalík
Zľava: Bývalý predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Jaromír Pastorek, jeho nástupca vo funkcii Pavol Šajgalík a prezident SR Andrej Kiska počas slávnostného aktu odvolania a vymenovania predsedu SAV prezidentom SR. Bratislava, 15. január 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok odvolal Jaromíra Pastoreka z funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) a vymenoval do tejto funkcie Pavla Šajgalíka.

Kiska vo štvrtok o zmene na poste predsedu SAV rozhodol po tom, ako členovia snemu SAV na mimoriadnom rokovaní 18. decembra 2014 schválili návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka a následne 7. januára schválili návrh na vymenovanie doterajšieho podpredsedu SAV pre ekonomiku Šajgalíka. Oba návrhy po hlasovaní v Sneme SAV odoslal prezidentovi minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler.

Pavol Šajgalík
Foto: SITA/Ján Slovák Foto: SITA/Ján Slovák

Menovanie predsedu je dôležitá chvíľa

„Menovanie predsedu SAV je dôležitá chvíľa, pretože veda a výskum sú dôležité pre budúcnosť Slovenska, pre úspech našej krajiny, pre využívanie nášho potenciálu, pre šírenie dobrého mena Slovenska vo svete. Vzdelávanie, veda a výskum sú mojimi osobnými politickými prioritami, ktorým sa počas výkonu funkcie prezidenta venujem a budem venovať,“ povedal Kiska a novému predsedovi SAV zaželal veľa síl pri riadení najdôležitejšej slovenskej vedeckej inštitúcie.

„Túžbe po poznaní ste zasvätili celý svoj život, teraz je Vašou úlohou vytvoriť Vašim kolegom také podmienky, aby ich práca ešte viac obohatila naše poznanie a prispela k rozvoju našej krajiny,“ dodal Kiska.

Náročnou úlohou pri vedení SAV je podľa prezidenta napríklad zlepšenie mena slovenskej vedy a výskumu. Ako dodal, zvládnutie tejto úlohy sa nezaobíde bez nadpriemerných výsledkov a užitočných objavov. „Ak Vaša práca bude viesť k zlepšeniu kvality života ľudí a občanov našej krajiny, verejnosť dokáže lepšie pochopiť zmysel investície do vedy a výskumu,“ povedal Kiska.

S ministerstvami chce hovoriť o rozpočte SAV

Šajgalík krátko po schválení návrhu na jeho vymenovanie v sneme akadémie povedal, že pozícia vo vedení inštitúcie ako je SAV, je mimoriadne zaväzujúca. Spomenul pritom, že SAV je v situácii, keď jej chýbajú peniaze v rozpočte. Situáciu označil za dramatickú aj vzhľadom na to, že do čela akadémie sa dostal po odvolaní predchádzajúceho predsedu, čo sa stalo prvýkrát v histórii akadémie.

Ako dodal, už v januári chce začať hovoriť s príslušnými ministerstvami o rozpočte akadémie. Ďalším významným krokom je podľa Šajgalíka dokončenie novely zákona o SAV. „Do pol roka musí prebehnúť diskusia o tom, akú formu budú mať verejné výskumné inštitúcie,“ priblížil začiatkom januára Šajgalík.

Transformácia SAV sa odchodom Pastoreka nekončí

Pastorekovi vyčítali kritici najmä slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu na rok 2015 a komunikáciu vo vnútri akadémie. Pastorek po decembrovom schválení návrhu na jeho odvolanie povedal, že rozhodnutie snemu rešpektuje. Najvážnejším dôvodom schváleného návrhu na odvolanie predsedu podľa Pastoreka bolo, že sa nie všetci stotožnili s transformáciou SAV.

Predseda snemu Karol Marhold z Botanického ústavu SAV na to reagoval tým, že dôvodom nebola samotná transformácia, ale jej spôsob. Ubezpečil tak, že transformácia SAV sa odchodom Pastoreka neskončí. Pastorekovi sa malo druhé funkčné obdobie skončiť v roku.

Veda, laboratórium
Foto: SITA/Diana Černáková

Splnomocnenec pre výskum je významný

Post splnomocnenca pre výskum a inovácie je pre plnenie úloh Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu veľmi významný. Pre agentúru SITA to povedal Pavol Šajgalík, ktorý predpokladá, že so splnomocnencom budú úzko spolupracovať.

Splnomocnencom pre výskum a inovácie bude Jaromír Pastorek, ktorého dnes prezident Andrej Kiska odvolal z funkcie predsedu SAV a do tejto funkcie vymenoval Šajgalíka. Ako Šajgalík dodal, na osobnej úrovni s Pastorekom nemajú žiadne spory a vedia spolu komunikovať.

Šajgalík zároveň dodal, že sa s Pastorekom o novom poste rozprávali zatiaľ veľmi krátko, keďže tá informácia je veľmi čerstvá. S tým, že na Slovensku pribudne post nového splnomocnenca a stane sa ním Jaromír Pastorek, súhlasila vláda v stredu 14. januára. Šajgalík zároveň dodal, že stratégia smeruje k tomu, aby sa zvýšili výdavky na výskum a vedu najmä zo súkromného sektora.

Mal by vytvoriť motivačné nástroje

„Pomer by mal byť 1:2, to znamená jeden diel výdavkov zo štátneho rozpočtu a dva diely zo súkromného sektora. Dnes to tak nie je. Predpokladám, že úloha splnomocnenca bude v tom, aby vytvoril motivačné nástroje a aby súkromný sektor mal záujem o tento druh investícií,“ dodal Šajgalík.

Jaromír Pastorek zatiaľ post splnomocnenca komentovať nechcel, keďže stretnutie k pracovnej náplni sa ešte neuskutočnilo. Splnomocnenec bude podľa návrhu schváleného vládou poradným orgánom vlády. Jeho úlohou bude zabezpečovať koordináciu plnenia úloh v oblasti podpory a rozvoja výskumu a inovácií v súlade so Stratégiou výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJaromír PastorekJuraj DraxlerPavol Šajgalík
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied