Na zimnom štadióne v Košiciach sa priotrávili desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hasici poziar
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

KOŠICE 18. januára (WEBNOVINY) – Niekoľko desiatok ľudí sa v nedeľu večer priotrávilo na zimnom štadióne v Čani (okres Košice-okolie). Ako v pondelok ráno informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov Roman Keruľ, hasiči po príchode na miesto zistili, že uniká kysličník uhoľnatý. Podľa informácií hovorkyne košickej krajskej polície Jany Mésarovej na mieste zasahovala aj polícia.

Intoxikácia si vyžadala liečbu v hyperbarickej komore

Z 36 postihnutých osôb, ktoré sa priotrávili kysličníkom uhoľnatým, 11 ošetrili v 1. Súkromnej nemocnici v Košiciach – Šaci a ďalších 21 v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Podľa vyjadrenia medicínskeho riaditeľa Nemocnice Košice-Šaca Jána Slávika išlo u pacientov hospitalizovaných u nich o intoxikácie vyžadujúce liečbu v hyperbarickej komore (HBO).

„Práve pobyt v nej je jedinou liečbou takého druhu otráv. Keďže pacienti mali vyššie hladiny CO v krvi ako päť percent, pričom u niektorých to bolo až 19 percent, boli umiestňovaní do tejto komory. Dvaja neabsolvovali HBO v danom rozsahu, keďže ju nezvládali po zdravotnej stránke. Týchto pacientov čaká ešte dnes pobyt v nej. Pacienti sú hospitalizovaní na troch našich oddeleniach podľa vedľajších príznakov, a to na neurologickej JIS, klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie ako aj na internej klinike. Zdravotný stav všetkých pacientov je stabilizovaný, v norme sú aj hodnoty oxidu uhoľnatého v krvi,“ povedal Slávik.

Ako ďalej uviedol, pacientov čaká ešte ďalšia liečba. Mali by absolvovať ešte päť pobytov v hyperbarickej komore, čo znamená, že budú v nemocnici minimálne päť dní, prípadne sa môžu rozhodnúť pre ambulantnú formu starostlivosti.

Niektorí pacienti mali aj kolapsové stavy

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice do polnoci ošetrili 21 intoxikovaných osôb z Čane, ktorí sa sťažovali prevažne na bolesti hlavy, prejavovala sa u nich celková slabosť, malátnosť až nevoľnosť a niektorí mali aj kolapsové stavy, informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová.

Pacientom urobili interné vyšetrenia, EKG vyšetrenie ako aj vyšetrenie na stanovenie hladiny kysličníka uhoľnatého v krvi. „Väčšina ľudí bola vyšetrená ambulantne a takmer všetci podstúpili liečbu kyslíkom. Na krátkodobú hospitalizáciu boli prijatí traja pacienti s ľahšou formou otravy kysličníkom uhoľnatým, ktorých v priebehu dňa prepustíme domov,“ povedala Šustová.

Zdroj úniku zatiaľ nezistili

„Zo štadióna evakuovali približne 90 ľudí, z nich sa 23 osôb sťažovalo na závrat a bolesti hlavy. Ďalší odišli preč, no potom pre bolesti hlavy prišli naspäť. Postihnutých bolo 36 ľudí,“ povedal Keruľ. Hasiči poskytli intoxikovaným neodkladnú zdravotnú starostlivosť a umiestnili ich v tunajšej telocvični. Tu im odbornú pomoc poskytovali zdravotníci a postihnutých postupne prevážali do nemocníc.

Detekčné prístroje hasičom signalizovali vysokú koncentráciu CO, a to okolo 400 ppm (počet častíc látky na 1 milión ostatných častíc). Veliteľ zásahu požiadal o pomoc aj jednotku špecializovaného Kontrolného chemického laboratória (KCHL) Civilnej ochrany z Jasova.

Do jej príchodu robili hasiči ďalšie merania CO, odstupom času sa koncentrácia znižovala. Pracovníci KCHL odobrali vzorky, prvé merania vykazovali bolo 55 ppm CO a posledné merania ukázali 18 ppm CO. Hasičom sa v zatiaľ nepodarilo zistiť miesto a zdroj úniku kysličníka uhoľnatého.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať