SaS chce odpolitizovať dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemocnica_operácia_pacienti
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 19. januára (WEBNOVINY) – Predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by mal menovať minister zdravotníctva, ktorý by bol viazaný závermi výberovej komisie zloženej z nominantov volených akademickými senátmi lekárskych fakúlt. Navrhujú to v novele Občianskeho zákonníka poslanci za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik.

Liberáli tak chcú odpolitizovať ÚDZS, čo by malo viesť k vyššej miere objektivity práce úradu. Dnes predsedu ÚDZS vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra zdravotníctva. Funkčné obdobie predsedu je päťročné.

Poslanci za SaS zároveň presadzujú, aby pochybenia lekárov na súde nemusel dokazovať pacient. V prípade, že lekár pacientovi spôsobí ujmu na zdraví alebo smrť, dôkazné bremeno by mal niesť samotný lekár, respektíve zdravotnícke zariadenie. Súd by v otázke, či sa pochybenie stalo alebo nestalo, bol viazaný zisteniami Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Lekári chybujú čoraz častejšie

„Dôvodom predloženia uvedeného návrhu zákona sú početné a v poslednom období čoraz častejšie medializované pochybenia lekárov, ktoré vedú k nezvratnému zhoršeniu zdravotného stavu pacienta alebo k jeho úmrtiu,“ argumentujú Nicholsonová a Poliačik.

Pripomínajú, že v slovenskom právnom poriadku absentuje podrobnejšia úprava nemajetkovej ujmy v peniazoch, tzv. materiálnej satisfakcie.

Legislatíva síce podrobne upravuje pravidlá, ako má ÚDZS sankcionovať zodpovedný subjekt v administratívnoprávnej rovine, ale samotnú náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch ponecháva na občianske súdne konanie, „kde sa už beztak psychicky aj fyzicky vyčerpaný občan ocitá v zložitej procesnej situácii, pretože dôkazné bremeno leží na ňom,“ vysvetľujú opoziční poslanci. Preto chcú dôkazné bremeno preniesť na lekára respektíve zdravotnícke zariadenie.

Právo na ochranu života a zdravia

Do Občianskeho zákonníka by sa zároveň malo zakotviť, že ak fyzickej osobe bola spôsobená ujma na zdraví, má právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch, pričom toto právo prináleží súbežne spolu s právom na náhradu škody.

Občan by podľa návrhu mal právo na ochranu života a zdravia. Výšku náhrady nemajetkovej ujmy by určoval súd s prihliadnutím na jej závažnosť. „Pre prípad, že by sa výška materiálnej satisfakcie v rozhodovaní súdov neustálila v primeraných medziach, zakotvuje sa splnomocňovacie ustanovenie pre vládu SR, aby nariadením ustanovila hornú hranicu nemajetkovej ujmy v peniazoch a to pre jednotlivé druhy ujmy na zdraví ako aj pre smrť,“ uvádzajú Nicholsonová a Poliačik.

Návrhom sa parlament bude zaoberať na januárovej schôdzi. Liberáli ho predkladali do národnej rady už v jeseni minulého roka, neskôr novelu stiahli. Teraz do nej doplnili ustanovenia o odpolitizovaní ÚDZS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia NicholsonováMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaÚDZS Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou