Univerziádny oheň v Tatrách skúškou prešiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zimná univerziáda
Prípravy na zimnú univerziádu vrcholia. Foto: SITA/Ján Slovák

VYSOKÉ TATRY 19. januára (WEBNOVINY) – V športovom areáli na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách pod skokanskými mostíkmi sa skončili práce na rekonštrukcii univerziádneho ohňa. V prevádzke nebol 16 rokov. Po rekonštrukcii ho v pondelok vyskúšali, opäť sa rozhorí v sobotu 24. januára pri príležitosti otvorenia 27. svetovej zimnej univerziády.

Obrazom: Tatry sa pripravujú na zimnú univerziádu

„Oheň horel posledný raz pri univerziáde v roku 1999. Takže 16 rokov nebol v prevádzke, bolo potrebné všetko zrekonštruovať, naprojektovať podľa súčasných pravidiel,“ uviedol starosta obce Štrba Michal Sýkora. Pondelok dostal do rúk aj revíznu správu, podľa ktorej môžu oheň zapáliť na otvorení univerziády.

„Mali sme obavy, či ho dokážeme sprevádzkovať, pretože sme o tom uvažovali ešte pred štyrmi rokmi, ale bolo treba do toho vložiť dosť finančných nákladov,“ vysvetlil Sýkora.

Obec sa napokon rozhodla a do rekonštrukcie investovala 12-tisíc eur. „Po projektovej dokumentácii a schvaľovacom procese bolo potrebné prerobiť plyn pod ohňom, teda v tej spodnej časti v zemi na základe projektovej dokumentácie a požiadaviek SPP ako distribútora,“ dodal.

Plyn by mohlo sponzorovať SPP

Prevádzka ohňa si vyžiada vysoké finančné náklady. Horieť má počas celého podujatia, ktoré bude trvať deväť dní. „Chceme, aby plná prevádzka bola od 6:00 do 23:00 a potom to trošku stíšime alebo ho možno necháme v plnej prevádzke,“ povedal Sýkora, ktorý už rokuje s SPP, aby spotrebu plynu zasponzorovali. Podľa Sýkoru by mohli náklady pri minimálnej spotrebe predstavovať 10-tisíc eur, pri maximálnej 15-tisíc.

Na pondelňajšej generálke zapálenia univerziádneho ohňa sa tiež zúčastnil Ján Balážik, ktorý bol ako revízny technik na elektrické a plynové zariadenia aj pri jeho spúšťaní v roku 1999. „Odskúšali sme ho, všetko funguje tak ako má, chceme tu doladiť ešte nejaké detaily,“ povedal.

Podľa jeho slov ide o rovnaký horák ako pred šestnástimi rokmi, museli ho len vyčistiť a nastaviť, keďže sa nepoužíval. „Princíp sa nezmenil, to zapaľovanie, horenie je také, ako predtým,“ dodal. Dnes už s úsmevom spomína na rok 1999. Športovcovi, ktorý vtedy oheň zapaľoval, sa podarilo zapáliť si aj vlastnú baranicu. Súčasný horák má podľa Balážika jednoduchšie ovládanie.

Tatry zažijú tretiu univerziádu

Oheň na Štrbskom Plese zapáli v sobotu 24. januára športovec, ktorého vyberie organizačný výbor. V Tatrách pôjde o tretiu univerziádu v poradí. Tie predchádzajú sa uskutočnili v rokoch 1987 a 1999.

Univerziáda by podľa starostu Štrby mohla Štrbské Pleso vrátiť medzi organizátorov svetových podujatí. Istotu vidí v skokanskom mostíku, kde sa vďaka chladiacej nájazdovej stope dá skákať za každého počasia, a tiež v bežeckej trati. „Budeme pripravení kedykoľvek, keď niekto bude mať problémy a nebude môcť zorganizovať podujatie v skokoch na lyžiach, v behu a v združených pretekoch,“ povedal.

27. svetová zimná univerziáda sa uskutoční od 24. januára do 1. februára 2015 na Štrbskom Plese a v Osrblí. Ide o vysokoškolské medzinárodné športové podujatie, ktorého organizátorom je Medzinárodná federácia vysokoškolského športu (International Sports Federation – FISU).

Hostiteľskou krajinou tohto ročníka je okrem Slovenska aj španielska Granada. Na Štrbskom plese sa bude súťažiť v skokoch na lyžiach, v severskej kombinácii, v behu na lyžiach a v biatlone.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Sýkora