Kiska si želá, aby referendum nezanechalo rany na Slovákoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – Cirkvi na Slovensku môžu podľa prezidenta Andreja Kisku prispieť nielen k tomu, s akým výsledkom sa skončí februárové referendum o ochrane rodiny, ale aj s akým pocitom z neho vyjde naša spoločnosť ako celok. Povedala to v utorok hlava štátu v príhovore na novoročnom prijatí zástupcov cirkví. „Nikto iný nemá podobnú autoritu tej vašej, kto by v takejto misii, tolerancii, ľudskosti a vnímavosti voči druhému človeku pôsobil autentickejšie, účinnejšie, alebo kto by vás v tomto mohol zastúpiť,“ uviedol prezident.

Kiska žiada o úctivé a pravdivé argumentovanie

Ako občan aj ako prezident je presvedčený, že v živote nie je dôležitý iba výsledok, ku ktorému dospejeme, ale aj spôsob ako. „Želal by som si, aby spôsob, akým občania a voliči dospejú k výsledku, nech bude akýkoľvek, nezanechal rany na ľuďoch a na schopnosti Slovenska a jeho občanov diskutovať a počúvať sa navzájom,“ povedal Kiska.

Tiež si želá, aby sa argumentovalo úctivo a pravdivo, aby sme nevyšli z referenda rozdelení na nepriateľské tábory, aby sa pre túto tému dokonca nerozpadávali priateľstvá. „Tiež si prajem, aby sme potom boli na Slovensku schopní pokračovať aj v diskusii o viacerých podstatných príčinách rozpadu rodín, o spoločenskom a sociálnom postavení neúplných rodín a opustených detí a nástojčivejšie pomenovať veci, ktoré môže ovplyvniť štát,“ povedal v príhovore prezident.

Andrej Kiska už dávnejšie prezradil, že ako človek konzervatívny podporí prvé dve otázky referenda, pri otázke týkajúcej sa oblasti sexuálnej výchovy na školách však bude proti.

Prvá skúška štatistikov k referendu bola úspešná

S úspechom sa skončila prvá skúška Štatistického úradu (ŠÚ) SR k spracovaniu februárového referenda o rodine. Ako agentúru SITA informoval hovorca štatistického úradu Marián Jánošík, skúška sa konala dnes v ôsmich krajských pracoviskách a v centrále ŠÚ SR.

Jej cieľom „bola kontrola funkčnosti systému pri práci s dátami, kontrola formálnych chýb hlásených systémom – osvojenie si procesu odstraňovania chýb počas typovania zápisníc, kontrola správnosti výsledkov v zápisniciach na príslušných úrovniach komisií pre referendum – okrskových, obvodných a na Ústrednej komisii pre referendum, kontrola okrskov, definovanie členov komisií, kontrola a úprava registrov, definovanie používateľských kont, overenie funkčnosti prezentácie priebežných a definitívnych výsledkov,“ informoval Jánošík. Na skúške sa zúčastnilo 436 zamestnancov a použilo sa pri nej 174 počítačov. Pred referendom sa začiatkom februára uskutoční ešte jedna skúška spracovania výsledkov hlasovania.

Na spracovanie výsledkov referenda bude použitý Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), ktorý ŠÚ SR úspešne aplikovalo pri spracovaní volieb do orgánov samosprávnych krajov, pri voľbe prezidenta SR, pri voľbách do Európskeho parlamentu a v novembri minulého roka vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. IVIS je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie výsledkov ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov. Priebežné aj definitívne výsledky zverejní štatistický úrad tradične na webovej stránke volbysr.sk. Novinkou bude prezentácia priebežných výsledkov vo forme grafov a kartogramov, dodal Jánošík.

Prezident vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“ Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska