Evanjelici odporúčajú referendum, Židia majú iný postoj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch
Záhrada Prezidentského paláca pred začiatkom TB Aliancie za rodinu na tému: odovzdanie petície so 400-tisíc podpismi za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Bratislava, 27. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Blížiace sa referendum o ochrane rodiny nepodporuje len katolícka cirkev, ale aj evanjelici. Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku veriacim odporučil, aby sa na plebiscite zúčastnili, a vyjadrili svoj názor.

„Ja pôjdem, budem hlasovať trikrát áno. Som za kresťanské hodnoty a celé referendum vnímam ako vyjadrenie prorodinného vzťahu,“ povedal agentúre SITA generálny biskup ECAV na Slovensku a predseda Ekumenickej rady cirkví na Slovensku Miloš Klátik.

Židia majú na referendum iný názor

Iný postoj majú k referendu židia. „Ústredný zväz židovských náboženských obcí reprezentuje na Slovensku rôzne smery judaizmu, ktoré nemajú na niektoré etické otázky úplne rovnaké názory. Preto sa Ústredný zväz židovských náboženských obcí k týmto otázkam nevyjadruje,“ tvrdí hovorkyňa zväzu Lucia Kollárová.

„Referendum je najdemokratickejší spôsob vyjadrenia názoru, ktoré dáva možnosť aj našim členom sa slobodne vyjadriť, respektíve sa slobodne rozhodnúť, či možnosť vyjadriť sa využijú,“ dodala.

Biskupi vyzývajú veriacich k účasti

Podporu referendu vyjadrila ešte v decembri Konferencia biskupov Slovenska (KBS), ktorá vyzvala veriacich, aby vo februári aktívne využili svoje hlasovacie právo a pozitívne sa vyjadrili k predkladaným otázkam.

„Vyjadrujeme svoje presvedčenie, že podpora rodiny a manželstva má byť stredobodom života našej spoločnosti. Zároveň vyzývame k tomu, aby sa ľudia nielen pred referendom, ale neustále zameriavali na konkrétnu pomoc rodinám vo svojom najbližšom okolí,“ napísali biskupi vo svojom vyhlásení.

Gréckokatolícka Prešovská archieparchia tiež aktivizuje veriacich, aby sa zúčastnili na referende a svojou voľbou podporili klasický model rodiny a zodpovednú výchovu detí.

Veriacich nabádajú, aby svoje rozhodnutie podporiť referendum prejavili aj navonok, a to nosením bielej stužky a nálepkou na aute s textom „Som za rodinu Idem na referendum“. Symboly referenda môžu získať v chrámoch a na farských úradoch.

Referendum s tromi otázkami

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR.

Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMiloš Klátik
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinu