Paneurópska vysoká škola s novými vlastníkmi zmení školné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
študenti, aula, vysoká škola
Foto: ilustračné, SITA/Ivan Fleischer.

Zmena majiteľov Paneurópskej vysokej školy nemá podľa hovorkyne školy Heleny Polákovej nijako zasiahnuť do procesu výučby. Ovplyvní iba výber školného.BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Paneurópska vysoká škola v súvislosti so zmenou vlastníckej štruktúry zmení od akademického roku 2015/2016 výber školného. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Paneurópskej vysokej školy Helena Poláková, zmena majiteľov školy však nijako nezasahuje do procesu výučby.

Vstup investora má byť prísľubom stabilného vývoja

Nástup investičnej skupiny Prosperita a vzdelávacieho holdingu Akademická aliancia ako nových vlastníkov školy potvrdili noví členovia Správnej rady Paneurópskej vysokej školy na stretnutí so zamestnancami školy koncom minulého roka.

Na základe vyjadrenia rektora Paneurópskej vysokej školy Jána Sváka nástup strategického investora predznamenáva prísľub pre ďalší stabilný vývoj školy. Paneurópska vysoká škola poskytuje v súčasnosti bakalárske, magisterské aj inžinierske a doktorandské štúdium v 21 akreditovaných študijných programoch.

Poláková zároveň dodala, že všetky fakulty sa pripravujú na komplexnú akreditáciu. Škola pritom zdôrazňuje, že v najbližších rokoch bude venovať pozornosť kvalite svojich študijných programov a rozširovaniu ich ponuky prostredníctvom cudzojazyčných programov.

Nové školné sa bude líšiť v závislosti od odboru

Na základe novej koncepcie školného si zároveň študent bude môcť od akademického roku 2015/2016 zvoliť, či bude školné hradiť jednorazovo na celý akademický rok vopred, semestrálne v dvoch splátkach alebo mesačne. Ako informuje škola na svojej internetovej stránke, vo všeobecnosti platí, že nové sumy školného budú nižšie ako tie, ktoré študenti platili doteraz.

„V závislosti od odboru a formy štúdia sa bude školné na jednotlivých fakultách pohybovať v rozmedzí 1990 až 2290 eur pre Fakultu práva, 1590 až 1990 eur pre Fakultu ekonómie a podnikania, 1890 až 2450 eur pre Fakultu masmédií, 1690 až 1790 eur pre Fakultu informatiky a napokon 1890 až 2190 eur v prípade Fakulty psychológie,“ uvádza na svojej internetovej stránke škola.

Čarnogurský zvažuje svoj odchod tiež

Ako vo štvrtok informoval denník Sme, expremiér Ján Čarnogurský, ako spoluzakladateľ školy a tiež bývalý spolumajiteľ, zvažuje po odchode ruských investorov zo školy, že odíde tiež. „Škola už dávnejšie hľadala strategického partnera, lebo bola vo finančných ťažkostiach,“ priznal pre denník Sme Čarnogurský.

Bývalý premiér si pritom nemyslí, že by dôvodom problémov školy boli zlé strategické rozhodnutia doterajšieho vedenia. Ako tiež povedal Čarnogurský, noví majitelia majú záujem, aby bol naďalej členom v správnej rade. Momentálne je to v štádiu riešenia.

Akademická aliancia chce pre študentov kvalitné služby

Zástupca Akademickej aliancie Radan Jünger pre denník Sme povedal, že vstupom do Paneurópskej vysokej školy završujú stratégiu spájania vysokých škôl s cieľom vybudovať dve silné a konkurencieschopné inštitúcie v Českej republike a na Slovensku.

„Okrem ekonomických efektov by to malo mať dosah najmä na kvalitu a rozsah poskytovaných služieb pre študentov,“ dodal pre Sme Jünger s tým, že teraz bude nasledovať prehodnotenie skôr nastavených procesov.

Novým vlastníkom je aj ‚utajený miliardár‘ z Ostravy

Akademická aliancia, ktorá vstúpila do súkromnej Paneurópskej vysokej školy, je podľa denníka Sme holding z Ostravy, ktorý poskytuje výchovu a vzdelanie na všetkých stupňoch prípravy. Z Ostravy je aj skupina Prosperita holding podnikateľa Miroslava Kurku.

Ako uvádza denník Sme, časopis E15 ho v roku 2010 označil za dobre utajeného miliardára, ktorý zbohatol na kupónovej privatizácii. Jeho majetok časopis odhadol na sedem až osem miliárd českých korún.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Čarnogurský
Firmy a inštitúcie PEVŠ Paneurópska vysoká škola