Ombudsmanka mizne z ľudskoprávnych výborov, nemá financie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jana dubovcová
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Ombudsmanka Jana Dubovcová stiahla tento mesiac zástupcov jej kancelárie z viacerých výborov Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Lajčák považuje ich miesto za nezastupiteľné

Predseda ľudskoprávnej rady Miroslav Lajčák však považuje členstvo zástupcov verejného ochrancu práv v tejto rade za nezastupiteľné. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, rozhodnutie ombudsmanky, ktoré je plne v jej kompetencii, považuje Lajčák za poľutovaniahodné.

„Experti kancelárie verejnej ochrankyne práv boli a sú významným prínosom pre činnosť jednotlivých výborov,“ poznamenal hovorca.

Dôvodom stiahnutia sú opakovane nepridelené financie

Jana Dubovcová stiahla svojich ľudí zo štyroch výborov rady vlády. Ako agentúru SITA informoval ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, svojich ľudí sa Dubovcová rozhodla stiahnuť po opakovanom nepridelení financií zo štátneho rozpočtu na zabezpečenie organizačnej štruktúry verejného ochrancu práv, na priority či na potreby kancelárie.

Keďže súčasné pridelené prostriedky na tento rok opäť nepokryjú platy schváleného počtu zamestnancov, kancelária nie je schopná naplniť svoju organizačnú štruktúru, pripomenul Glovičko.

„Otázka financovania kancelárie verejnej ochrankyne práv bola aj predmetom expertných rokovaní k Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v SR. Táto otázka bola zohľadnená v dikcii stratégie, konkrétne v úlohe, ktorá sa týka posilnenia nezávislých mechanizmov na ochranu ľudských práv v SR,“ vysvetlil hovorca rezortu diplomacie.

Dubovcovú mrzia neprajné podmienky

Ombudsmanka svoje rozhodnutie písomne oznámila koncom minulého roku predsedovi výboru pre deti a mládež, výboru pre výskum, vzdelávanie a výchovu v oblasti ľudských práv a rozvojového vzdelávania, výboru pre práva LGBTI osôb a výboru pre rodovú rovnosť.

Predseda rady nebol o tomto jej rozhodnutí priamo informovaný, poznamenal Peter Stano. Ako Jana Dubovcová napísala v liste, je jej ľúto, že nezávislý ústavný orgán, akým je verejný ochranca práv, má pre svoju činnosť u nás vytvorené takéto nepriaznivé a preukázateľne neprajné podmienky.

Ombudsmanka verí v obnovenie spolupráce

„Ostáva iba veriť, že príčinou tohto stavu nie je skutočnosť, že verejný ochranca práv má v ‚náplni práce‘ kritiku činnosti orgánov verejnej správy, ak svojím postupom zasahujú do základných práv a slobôd osôb,“ napísala ombudsmanka predsedom výborov.

V prípade zmeny podmienok a pridelenia prostriedkov verejná ochrankyňa práv verí, že sa vráti k spolupráci s výbormi ľudskoprávnej rady vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováMiroslav Lajčák