Draxler sľúbil, že bude bojovať za vyššie platy v školstve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 26. januára (WEBNOVINY) – Pri prognóze rozpočtu školstva na rok 2016 minister školstva Juraj Draxler skonštatoval, že bude presadzovať zvýšenie platov pre zamestnancov v školstve. Informoval o tom predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek po piatkovom rokovaní zväzu s ministrom školstva Jurajom Draxlerom.

Odmeny záviseli od zriaďovateľa

Vedenie zväzu počas piatkového stretnutia ministrovi pripomenulo, že prioritnou je pre odborárov aj téma originálnych kompetencií. Zväz pritom bude presadzovať prechod nákladov škôl z originálnych kompetencií na prenesené.

Otázka financovania škôl sa koncom minulého roka otvorila najmä v súvislosti s koncoročnými odmenami, keďže ministerstvo školstva udelilo zamestnancom škôl odmeny po 100 eur, ministerstvo vnútra zamestnancom škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov po 200 eur, pričom zamestnanci materských škôl, základných umeleckých škôl a centier voľného času spadajú pod mestá a obce, ktoré v niektorých prípadoch nemali na vyplatenie odmien peniaze.

Zjednotenie systému je častou témou

Presunúť financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl a školských zariadení (školské kluby detí, centrá voľného času či školské jedálne) z originálnych do prenesených kompetencií následne navrhovala aj Slovenská komora učiteľov. Draxler sa ešte minulý rok vyjadril, že o zjednotení systému školstva počúva často aj v teréne.

„Keďže však systém už nejakú dobu takto funguje, je to zložitá otázka. Nebránim sa tomu, aby sme na budúci rok mali diskusiu o tom, že napríklad zamestnanci, ktorí sú v originálnych kompetenciách, by mali byť preradení do prenesených kompetencií. Je to však zložitý problém, keďže systém je už takto historicky nastavený a bude treba k tomu citlivo pristupovať,“ povedal ešte v decembri 2014 Draxler.

Zvyšovanie počtu žiakov odborári odmietajú

Draxler
Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

Odborári tiež zdôraznili, že nepodporujú zvyšovanie počtu žiakov v triedach. Reagovali tak na slová ministra o tom, že Slovensko chce nasledovať celosvetový trend zvyšovania počtu žiakov v triedach.

Draxler však ešte začiatkom januára spresnil, že nechce výraznejšie zvyšovať počet žiakov paušálne vo všetkých triedach a o zvyšovaní počtu žiakov v triedach uvažujú iba v individuálnych prípadoch a síce tam, kde je žiakov podstatne menej, ako je možných, teda 22 na prvom stupni základnej školy a 28 na druhom stupni.

„Kým však zmenu dostaneme do praxe, potrebujeme funkčný rezortný informačný systém tak, aby sme si vedeli namodelovať, čo to v jednotlivých školách urobí, finančne aj personálne. Ak k tejto zmene budeme v budúcnosti pristupovať, urobíme to veľmi citlivo v novele zákona o financovaní škôl, ktorú podľa plánu legislatívnych úloh predložíme vláde na konci roka 2015,“ povedal začiatkom januára Draxler.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj DraxlerPavel ondek
Firmy a inštitúcie OZPSAV Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy